Owoce dzikiej róży mają do 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Posiadają również witaminy – A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby, działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. Z owoców dzikiej róży warto przygotować nalewkę, którą można się delektować przy każdej okazji. Można stosować ją jako środek wzmagający apetyt, poprawiający przemianę materii i trawienie. Uwierzcie mi, pomaga, zwłaszcza na poprawę nastroju 🙂
Przygotowanie:
Do naczynia włożyć pół kilograma owoców dzikiej róży, umytych i oczyszczonych z pestek i włosków oraz drobno pokrojonych i zmiażdżonych (można użyć miksera).
Wlać pół litra białego, wytrawnego wina i pół litra spirytusu oraz gorący syrop przygotowany w proporcjach: pół litra wody i kilogram cukru, zagotowany i odszumowany.
Wszystko przelać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe i słoneczne miejsce.
Przefiltrować i ostawić szczelnie zamknięte na tydzień w ciemne miejsce.
Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.