Lato w pełni, więc czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki warzywne są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika, świetnie uzupełniają posiłki i co najważniejsze są bardzo smaczne. Warto poświecić trochę czasu i zrobić je samemu, by zimą delektować się bogactwem smaków. Polecam Wam ogórkową sałatkę szwedzką, sałatkę bałkańską, czy sałatkę z zielonych pomidorów. Smacznego!
Sałatka szwedzka
Składniki:
4,5 kg ogórków
2 duże marchewki
4 litry wystudzonej, przegotowanej wody
1 szklanka soli
Ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach, gorczyca
Zalewa:
6 szklanek wody
4 szklanki octu spirytusowego 10%
4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do wystudzonej i przegotowanej wody wsypać sól, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Ogórki umyć, poszatkować w cieniutkie plasterki, zalać solanką, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie ogórki odsączyć na sicie.
Marchewki umyć, obrać ze skórki i poszatkować w plasterki.
Przygotować słoiki, do środka wkładać po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy oraz porcji marchewki. Słoiki wypełnić ogórkami do ¾ wysokości.
Przygotować zalewę:
Do garnka wlać wodę, dodać ocet oraz cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki, zamieszać zawartość w słoikach by usunąć powietrze, dopełnić zalewą i zakręcić.
Pasteryzować 10-15 minut.
Sałatka bałkańska
Składniki
1 kg zielonych pomidorów
50 dag ogórków
50 dag papryki
30 dag cebuli
czosnek
sól
Zalewa:
3 szklanki wody
1 ½ szklanki białego octu winnego
1 czubata łyżka cukru
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umyć warzywa. Pomidory i obrane ogórki pokroić w plasterki.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki.
Warzywa wymieszać w misce, posypać solą i odstawić na 3-4 godziny.
Warzywa odsączyć na sicie, dociskając, by pozbawić ich nadmiaru soku.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z warzywami.
Przygotować słoiki.
Sałatkę przełożyć do słoików, ciasno ubijając, do każdego słoika dodać po 1 ząbku czosnku.
Przygotować zalewę: składniki połączyć w garnku i zagotować.
Sałatkę zalać gorącą marynatą, słoiki dokładnie zamknąć.
Pasteryzować w kąpieli wodnej przez min. 20 minut.
Sałatka z zielonych pomidorów
Składniki
2 kg twardych, zielonych pomidorów
3 cebule
Sól
Zalewa:
1,5 litra wody
2 szklanki octu 10%
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
5 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
½ łyżeczki ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki lub na ósemki (jeśli są małe). Przełożyć do miski, mocno posolić i wymieszać. Przykryć i pozostawić na całą dobę.
Następnego dnia odsączyć pomidory na sicie. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
W dużym garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Dodać pomidory i cebulę, doprowadzić do wrzenia.
Gorące warzywa przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, zalać marynatą i szczelnie zamknąć.
Pasteryzować 10 minut w kąpieli wodnej.