Lato w pełni, więc czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki warzywne są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika, świetnie uzupełniają posiłki i co najważniejsze są bardzo smaczne. Warto poświecić trochę czasu i zrobić je samemu, by zimą delektować się bogactwem smaków. Polecam Wam ogórkową sałatkę szwedzką, sałatkę bałkańską, czy sałatkę z zielonych pomidorów. Smacznego!

Sałatka szwedzka

Składniki:

4,5 kg ogórków

2 duże marchewki

4 litry wystudzonej, przegotowanej wody

1 szklanka soli

Ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach, gorczyca

Zalewa:

6 szklanek wody

4 szklanki octu spirytusowego 10%

4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Do wystudzonej i przegotowanej wody wsypać sól, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Ogórki umyć, poszatkować w cieniutkie plasterki, zalać solanką, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie ogórki odsączyć na sicie.

Marchewki umyć, obrać ze skórki i poszatkować w plasterki.

Przygotować słoiki, do środka wkładać po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy oraz porcji marchewki. Słoiki wypełnić ogórkami do ¾ wysokości.

Przygotować zalewę:

Do garnka wlać wodę, dodać ocet oraz cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować.

Gorącą zalewą zalać ogórki, zamieszać zawartość w słoikach by usunąć powietrze, dopełnić zalewą i zakręcić.

Pasteryzować 10-15 minut.

Sałatka bałkańska

Składniki

1 kg zielonych pomidorów

50 dag ogórków

50 dag papryki

30 dag cebuli

czosnek

sól

Zalewa:

3 szklanki wody

1 ½ szklanki białego octu winnego

1 czubata łyżka cukru

3 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego

Przygotowanie:

Umyć warzywa. Pomidory i obrane ogórki pokroić w plasterki.

Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki.

Warzywa wymieszać w misce, posypać solą i odstawić na 3-4 godziny.

Warzywa odsączyć na sicie, dociskając, by pozbawić ich nadmiaru soku.

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z warzywami.

Przygotować słoiki.

Sałatkę przełożyć do słoików, ciasno ubijając, do każdego słoika dodać po 1 ząbku czosnku.

Przygotować zalewę: składniki połączyć w garnku i zagotować.

Sałatkę zalać gorącą marynatą, słoiki dokładnie zamknąć.

Pasteryzować w kąpieli wodnej przez min. 20 minut.

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki

2 kg twardych, zielonych pomidorów

3 cebule

Sól

Zalewa:

1,5 litra wody

2 szklanki octu 10%

5 łyżek cukru

1 łyżka soli

5 liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

½ łyżeczki ziaren gorczycy

Przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki lub na ósemki (jeśli są małe). Przełożyć do miski, mocno posolić i wymieszać. Przykryć i pozostawić na całą dobę.

Następnego dnia odsączyć pomidory na sicie. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

W dużym garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Dodać pomidory i cebulę, doprowadzić do wrzenia.

Gorące warzywa przełożyć do suchych, wyparzonych słoików, zalać marynatą i szczelnie zamknąć.

Pasteryzować 10 minut w kąpieli wodnej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments