Niezwykłe aromaty i intensywne smaki sprawiają, że kuchnia meksykańska stała się popularna również w Europie. Wszyscy znamy tacos, burrito i chrupiące tortille. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi w kuchni meksykańskiej są papryka, kukurydza oraz rośliny strączkowe (wykorzystuje się fasole w ponad 20 odmianach). Powstają z nich różnorodne potrawy, zaskakujące swą różnorodnością i smakami, przysparzając wielu doznań kulinarnych.
Dziś zachęcam do przygotowania kurczaka we wspaniałym, orzechowym sosie z delikatną nutą chili. Prosty sposób przygotowania, a także ostre przyprawy sprawiają, że każdy chętnie sięga po dokładkę. Jest to danie jednogarnkowe, dlatego najlepiej jest je gotować w woku lub wysokiej patelni. Spróbujcie również jak smakuje meksykańska zupa z mięsa mielonego i ziemniaków, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dla łasuchów zaś przygotowałam przepis na wspaniałe muffinki budyniowe. Smacznego!
Kurczak Mexicana
Składniki:
Na 4 porcje
4 porcje kurczaka (filety z piersi, udka bez kości po ok. 150 g)
1 duży mięsisty pomidor
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
70 g orzechów włoskich
2 papryki
2 zielone papryczki chili (ew. 1 łyżeczka pasty z chili)
2 łyżki masła klarowanego
Sól, pieprz cayenne
400 ml bulionu drobiowego
Kilka kropli sosu tabasco
1-2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć sok z pestkami, miąższ pokroić w grubą kostkę.
Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić na duże kawałki i razem z pomidorem i orzechami włoskimi zmiksować na puree.
Przekroić papryki na pół, oczyścić z nasion i gniazd nasiennych. Papryki pokroić na kawałki, chili na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Po podsmażeniu wyjąć kurczaka i doprawić je solą oraz oprószyć pieprzem cayenne.
Do tej samej patelni włożyć przygotowane puree, dodać pokrojoną paprykę z chili, wlać bulion i zagotować. Doprawić warzywa do smaku sosem tabasco, octem, solą, pieprzem. Dołożyć podsmażonego kurczaka, przykryć patelnię pokrywką i dusić danie przez ok 20 min.
Można dodać pod koniec gotowania starty na grubej tarce ser gouda. Jeżeli ktoś chce, by sos był bardziej kremowy, dodać po ugotowaniu śmietanę 18 proc.
Zupa z mięsa mielonego i ziemniaków
Składniki:
30 dag mięsa mielonego
5 szt. ziemniaków
1 puszka fasoli czerwonej z puszki
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Słodka papryka mielona
1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mięso mielone przesmażyć z pokrojoną cebulą i czosnkiem, Do gotujących się ziemniaków dodać fasolę razem z zalewą oraz odsączoną kukurydzę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone mięso mielone. Chwilę razem gotować. Zupę doprawić solą i mieloną papryką.
Muffiny budyniowe
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (torebka na 500 ml mleka)
300 g mąki
150 g masła
2 jaja
1 tabliczka czekolady
300 ml + 170 ml mleka
160 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Ugotować budyń w 300 ml mleka – budyń ma być gęsty.
Piekarnik nagrzać do 1600 C
Masło roztopić w rondelku i rozpuścić w nim cukier.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek i sodę.
W małej misce wymieszamy jajka z mlekiem.
Do suchych składników dolać mieszankę mleka z jajkami oraz masło z cukrem, zamieszać. Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.
Przełożyć niewielką ilość ciasta na dno foremek lub do papilotek umieszczonych w formie (ok. 1 cm). Następnie nałożyć łyżką masę budyniową. Na każdej muffince położyć 1 kostkę czekolady. Na samym końcu przykryć foremki pozostałym ciastem.
Piec ok 25 min.