Zupę gulaszową można jeść bez względu na porę roku. Najlepsza jest zrobiona z wołowiny, ale równie dobrze smakuje przyrządzona z innych gatunków mięsa. Może być samodzielnym daniem, lub dodatkiem do lekkiego, drugiego dania. Sama lubię pikantne jedzenie, więc zawsze do takiej zupy dodaję chili.

Dziś na obiad polecam fasolę z cukinią. Nie ma potrzeby do tego dania dodawać mięsa, ale mięsożercy mogą na samym początku jej gotowania dodać np. pokrojoną w plasterki kiełbasę. Też będzie pysznie! A na deser super smakołyk: kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą. Sama poezja, wymaga trochę zachodu, ale jeżeli macie nadmiar dżemu, to jest to idealny przepis na wykorzystanie smażonych owoców. Smacznego!

Zupa gulaszowa

Składniki:

50 dag wołowiny

2 cebule

4 ziemniaki

2 pomidory

1 papryka

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 litr bulionu

smalec

pieprz, sól

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu (najlepiej od razu w garnku z grubym dnem) aż się lekko zeszkli, dodać paprykę w proszku, zamieszać i od razu dodać mięso pokrojone w kostkę. Smażyć, aż mięso będzie zarumienione.

Podlać mięso bulionem i gotować na małym ogniu.

Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę. Świeżą paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidory pozbawić skórki i pokroić na cząstki.

Gdy wołowina będzie już miękka, dodać do niej warzywa. Gotować około 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Fasolą z cukinią

Składniki:

1 szklanka suchej fasoli (lub 1 puszka fasoli)

1 średnia cukinia

2 małe lub 1 duży pomidor

1 cebula

2 małe marchewki

natka pietruszki

przyprawy: słodka papryka, chili, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kminek, liść laurowy

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę dzień wcześniej namoczyć (najlepiej, przed ugotowaniem zostawić ją w wodzie na noc), ugotować w lekko osolonej wodzie z liściem laurowym. Odcedzić.

W garnku z grubym dnem (lub w woku) rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki, lekko je podsmażyć max. 5 minut.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię ( dużą cukinię pozbawić gniazd nasiennych), pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz odcedzoną fasolę i przyprawy, podlać 150 ml wody, gotować do miękkości cukinii.

Tak przygotowane danie można jeść samodzielnie w miseczkach, lub jako dodatek do ryżu, makaronu lub ziemniaków.

Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

CIASTO KRUCHE:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

2 łyżki wody

2 żółtka

BUDYŃ:

3 szklanki mleka 2%

budyń śmietankowy

łyżka kaszy manny

2 łyżki cukru

DODATKOWO :

dżem z czarnych porzeczek

ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek

BEZA :

5 białek

100 g cukru pudru

łyżka soku z cytryny

łyżka skrobi ziemniaczanej

  1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.

  2. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia.

  3. Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20×30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.

  4. Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.

  5. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
5 lat temu

dziękuję za dokładne przepisy.