Proponuję Wam pyszne menu na dzisiejszy obiad: zupę ziemniaczaną po rumuńsku, kurczaka w cebuli z kaszą jęczmienną i z surówką z młodej kapusty, a na deser muffiny z jagodami.
O popularności i powszechności potraw z drobiu decyduje łatwość ich przygotowania. Poza tym, drób jest smaczny, łatwo strawny, tani i ogólnie dostępny. Dziś zachęcam Was do przygotowania kurczaka w cebuli. Mięciutkie mięso, duszone w sosie cebulowo-pomidorowym, wybornie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W ten sposób przygotowane udka z kurczaka często jadaliśmy na moich obozach harcerskich i nie przypominam sobie, by ich ugotowanie sprawiało trudność dyżurnym kuchcikom. Więc spróbujcie tego przepisu, bo warto.
Do kurczaka w cebuli doskonale pasują wszystkiego rodzaju kasze, ryż czy tradycyjne ziemniaki. Świetnie komponuje się również z ogórkami (polecam orientalną surówkę z ogórków) lub z surówką ze świeżej, młodej kapusty.
Zachęcam również do ugotowania prostej zupy ziemniaczanej z porami i orzechami włoskimi, która miło zaskoczy Was swoją delikatnością.
A na deser muffiny z jagodami. Jeżeli nie macie jagód, to wykorzystajcie np. porzeczki. Smacznego!
Zupa ziemniaczana po rumuńsku
Składniki:
5-6 ziemniaków
Włoszczyzna
3-4 pory (biała część)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka orzechów włoskich
Ziele angielskie
Sól, pierz
Przygotowanie:
Włoszczyznę (bez porów) umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować wywar. Przecedzić.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i ugotować.
Ugotowaną włoszczyznę drobno pokroić, dodać do zupy.
Pory pokroić w cieniutkie makaroniki, udusić na maśle. Posypać mąką, chwilę podsmażyć, rozprowadzić zimną wodą, rozmieszać i dodać do zupy, zagotować wszystko razem.
Doprawić solą i pieprzem.
Talerz z zupą posypać orzechami włoskimi.
Kurczak w cebuli
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
4 duże cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
4 łyżki śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, udko podzielić na połowę i oprószyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do rondla (na dno wlać odrobinę wody).
Cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor i przełożyć do rondla z kurczakiem.
W szklance rozmieszać koncentrat pomidorowy z wodą, dodać sól i pieprz. Zalać kurczaka z cebulą.
Przykryć i dusić na wolnym ogniu (delikatnie mieszać, by kurczak nie przywarł do dna) ok. 30-35 min. Po ugotowaniu kurczaka, przed podaniem, na każdej porcji zrobić kleks ze śmietany.
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
½ główki kapusty
1 cebula
Natka pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 szklanka jogurtu naturalnego
Sól
Przygotowanie:
Kapustę pozbawić z uszkodzonych liści, poszatkować drobno, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Całość posolić, delikatnie ugniatając dłonią pomieszać. Odstawić na min. pół godziny, by kapusta zmiękła.
Przygotować sos z majonezu, musztardy i jogurtu.
Odlać powstały sok z kapusty, zalać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Muffiny z jagodami
Składniki:
1 duże jajko (lub dwa małe)
100 g cukru pudru
3/4 szklanki jogurtu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni przy grzaniu góra-dół.
Jajka ubić z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztopione i ostudzone masło, zamieszać i połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać jagody, delikatnie zamieszać.
Ciasto rozłożyć w papilotkach do ¾ wysokości i piec około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!