Proponuję Wam pyszne menu na dzisiejszy obiad: zupę ziemniaczaną po rumuńsku, kurczaka w cebuli z kaszą jęczmienną i z surówką z młodej kapusty, a na deser muffiny z jagodami.

O popularności i powszechności potraw z drobiu decyduje łatwość ich przygotowania. Poza tym, drób jest smaczny, łatwo strawny, tani i ogólnie dostępny. Dziś zachęcam Was do przygotowania kurczaka w cebuli. Mięciutkie mięso, duszone w sosie cebulowo-pomidorowym, wybornie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W ten sposób przygotowane udka z kurczaka często jadaliśmy na moich obozach harcerskich i nie przypominam sobie, by ich ugotowanie sprawiało trudność dyżurnym kuchcikom. Więc spróbujcie tego przepisu, bo warto.

Do kurczaka w cebuli doskonale pasują wszystkiego rodzaju kasze, ryż czy tradycyjne ziemniaki. Świetnie komponuje się również z ogórkami (polecam orientalną surówkę z ogórków) lub z surówką ze świeżej, młodej kapusty.

Zachęcam również do ugotowania prostej zupy ziemniaczanej z porami i orzechami włoskimi, która miło zaskoczy Was swoją delikatnością.

A na deser muffiny z jagodami. Jeżeli nie macie jagód, to wykorzystajcie np. porzeczki. Smacznego!

Zupa ziemniaczana po rumuńsku

Składniki:

5-6 ziemniaków

Włoszczyzna

3-4 pory (biała część)

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 łyżka orzechów włoskich

Ziele angielskie

Sól, pierz

Przygotowanie:

Włoszczyznę (bez porów) umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować wywar. Przecedzić.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i ugotować.

Ugotowaną włoszczyznę drobno pokroić, dodać do zupy.

Pory pokroić w cieniutkie makaroniki, udusić na maśle. Posypać mąką, chwilę podsmażyć, rozprowadzić zimną wodą, rozmieszać i dodać do zupy, zagotować wszystko razem.

Doprawić solą i pieprzem.

Talerz z zupą posypać orzechami włoskimi.

Kurczak w cebuli

Składniki:

4 udka z kurczaka

1 łyżka mąki

2 łyżki smalcu

4 duże cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sól, pieprz

4 łyżki śmietany (ew. jogurtu naturalnego)

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, udko podzielić na połowę i oprószyć w mące. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do rondla (na dno wlać odrobinę wody).

Cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor i przełożyć do rondla z kurczakiem.

W szklance rozmieszać koncentrat pomidorowy z wodą, dodać sól i pieprz. Zalać kurczaka z cebulą.

Przykryć i dusić na wolnym ogniu (delikatnie mieszać, by kurczak nie przywarł do dna) ok. 30-35 min. Po ugotowaniu kurczaka, przed podaniem, na każdej porcji zrobić kleks ze śmietany.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

½ główki kapusty

1 cebula

Natka pietruszki

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

1 szklanka jogurtu naturalnego

Sól

 

Przygotowanie:

Kapustę pozbawić z uszkodzonych liści, poszatkować drobno, przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Całość posolić, delikatnie ugniatając dłonią pomieszać. Odstawić na min. pół godziny, by kapusta zmiękła.

Przygotować sos z majonezu, musztardy i jogurtu.

Odlać powstały sok z kapusty, zalać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Muffiny z jagodami

Składniki:

1 duże jajko (lub dwa małe)
100 g cukru pudru
3/4 szklanki jogurtu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka jagód

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni przy grzaniu góra-dół.

Jajka ubić z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztopione i ostudzone masło, zamieszać i połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać jagody, delikatnie zamieszać.

Ciasto rozłożyć w papilotkach do ¾ wysokości i piec około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments