Większość z nas narzeka na brak czasu, dlatego dziś proponuję szybki obiad, idealny na letnie dni. Owoce błyskawicznie dojrzewają, więc nie ma na co czekać, jedzmy ich jak najwięcej. Można je wykorzystać do wykonania zup owocowych, idealnie sprawdzających się w upalne dni. Są delikatne w smaku, mogą być gotowane z jabłek, śliwek, wiśni, jagód, truskawek, malin.

Proponuję zacząć od zupy czereśniowej. Na drugie danie dziś serwujemy makaron z grzybami. Doskonale smakuje, gdy go przygotujemy ze świeżych, leśnych z grzybów. Jeśli takich nie mamy, to mogą być grzyby mrożone lub pieczarki. Do tego babeczki cytrynowe, szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne z cudownym cytrynowym aromatem. Z tego przepisu uzyskujemy ok. 12 sztuk babeczek. Smacznego!

Zupa owocowa z czereśni

Składniki:

60 dkg czereśni

¼ litra wody

Przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa

Pół szklanki wody

2 dkg mąki ziemniaczanej

5 dkg cukru

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Owoce opłukać, pozbawić pestek (część czereśni można przekroić) i ugotować z przyprawami.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą. Wlać do gotującego się wywaru z owoców, ciągle mieszając, zagotować.

Dodać cukru i soku z cytryny do smaku.

W ten sam sposób gotujemy zupy z innych owoców. Jabłka i śliwki należy pokroić na części ze skórką i po ugotowaniu przetrzeć przez sitko. Zupy owocowe, podprawiane mąką ziemniaczaną, można podawać zimne ze słodkimi grzankami, chlebem, makaronem a nawet z ziemniakami.

Makaron z grzybami

Składniki:

Paczka makaronu

Pół kilograma grzybów

1 szklanka śmietany 30% (dla będących na diecie może być o niższej zawartości tłuszczu)

2 ząbki czosnku

Masło do smażenia

Pęczek posiekanej natki pietruszki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Świeże grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na części. Mrożone wcześniej rozmrozić i odcedzić.

Zagotować wodę, osolić i ugotować makaron al dente. Odcedzić, pozostawiając odrobinę wody z gotowania.

Na dużej patelni rozpuścić masło i włożyć grzyby, posolić. Smażyć intensywnie na dużym ogniu, często mieszając, aż wyparuje woda. Dodać zmiażdżony czosnek, zamieszać. Dodać śmietanę (Jeśli jest tłusta, to bezpośrednio wlać ją do grzybów. Chudszą należy zahartować łyżką wody oraz łyżką grzybów z patelni, by się nie zważyła. Zamieszać i dopiero dodać do patelni). Grzyby ze śmietaną gotować kilka minut.

Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać podgrzewając danie, pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. Można ewentualnie dodać odrobinę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem.

Babeczki cytrynowe

Składniki:

1 niepełna szklanka skrobi kukurydzianej (lub mąka ziemniaczana dla osób nie będących na diecie)

100g cukru pudru

60 g masła

3 jajka

¼ łyżeczki sody,

skórka otarta i sok z jednej cytryny

masło do foremek (silikonowe nie wymagają natłuszczania)

cukier puder do lukru

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej 2 minuty. Następnie wybić jaja do miski i ubić na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać cukier. Mąkę wymieszaną z sodą wsypać do jajek, nieustannie je ubijając.

W garnuszku rozpuść masło i od razu wlać do ciasta. Wymieszać krótko mikserem. Masa ma być puszysta, lśniąca i lekko pachnieć masłem. Łyżką wmieszać skórkę z cytryny.

Całość przelać do foremek. Piec około 30 min w temp. 170 stopni C. Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia!

Przygotować lukier: do soku z cytryny wsypać stopniowo tyle cukru pudru, aby podczas ucierania uzyskał konsystencję gęstej pasty. Babeczki lekko ostudzić i polukrować.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o