Dorada to chuda ryba morska, której wielkim atutem jest mała ilość ości. Można ją przygotować w różny sposób. Doskonale smakuje gotowana, duszona, pieczona i grillowana. Upieczona z cytryną, czosnkiem i koperkiem bez wątpienia będzie smakować wszystkim. Bardzo lubię ją z dodatkiem surówki z pora lub z zielonym groszkiem. Smacznego! 🙂
Składniki:
2 dorady
1 pęczek koperku
2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Koperek po umyciu osuszyć i pokroić. Dorady umyć, osuszyć, ponacinać ukośnie z jednej strony.
Ryby z wierzchu i od środka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu cytrynowego. Do ich wnętrza włożyć plasterki cytryny, koperek, czosnek. Dodatkowo cytrynę i czosnek włożyć w nacięcia na wierzchu.
Dorady skropić oliwą, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego.
Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C.
* W ten sposób przygotowane dorady można grillować.