Dorada to chuda ryba morska, której wielkim atutem jest mała ilość ości. Można ją przygotować w różny sposób. Doskonale smakuje gotowana, duszona, pieczona i grillowana. Upieczona z cytryną, czosnkiem i koperkiem bez wątpienia będzie smakować wszystkim. Bardzo lubię ją z dodatkiem surówki z pora lub z zielonym groszkiem. Smacznego! 🙂

Składniki:

2 dorady

1 pęczek koperku

2 cytryny

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Cytryny wyszorować, pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Koperek po umyciu osuszyć i pokroić. Dorady umyć, osuszyć, ponacinać ukośnie z jednej strony.

Ryby z wierzchu i od środka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu cytrynowego. Do ich wnętrza włożyć plasterki cytryny, koperek, czosnek. Dodatkowo cytrynę i czosnek włożyć w nacięcia na wierzchu.

Dorady skropić oliwą, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego.

Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C.

* W ten sposób przygotowane dorady można grillować.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o