Przepisy na przystawki z jajek pochodzą z małopolskiej kuchni regionalnej. Warto sięgać po miejscowe dania, nieznane w innych częściach Polski oraz poznawać stare i sprawdzone receptury. Galicyjska sałatka z jajek jest bardzo smaczna i zachwyca swą prostotą, równie wspaniale smakują jajka z kalafiorem, czy jajka z orzechami. Smacznego!

Galicyjska sałatka z jajek

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

2 duże cebule

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

pęczek szczypiorku

kilka liści sałaty

4 pomidory

natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Dodać drobno posiekane jajka i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy formować kulki, układać na liściach sałaty. Udekorować ćwiartkami pomidorów i natką pietruszki.

Jajka po krakowsku

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

15 dag ugotowanego kalafiora

4 dag migdałów

100 ml śmietany

3 dag startego chrzanu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 dag keczupu

kilka liści sałaty

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Jajka przekroić na połówki, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypać migdałami, obłożyć rozdrobnionym kalafiorem.

Śmietanę połączyć z chrzanem, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i keczupem. Sosem polać jajka.

Jajka z orzechami

Składniki:

1 por (biała część)

10 dag grubo posiekanych orzechów laskowych i włoskich

2 łyżki płatków migdałowych

4 ugotowane na twardo jajka

5 łyżek majonezu

sól, pieprz, szczypta cukru

1 łyżka soku z cytryny

kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Por umyć, pokroić w cienkie półplasterki, przelać wrzątkiem na sicie, skroić sokiem z cytryny i połączyć z orzechami. Posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać pokrojone w grubą kostkę trzy jajka. Całość polać majonezem, delikatnie wymieszać, a następnie schłodzić.

Pora rozłożyć na półmisku, przed podaniem obłożyć ćwiartkami jajek, udekorować płatkami migdałów i gałązkami natki pietruszki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments