Przepisy na przystawki z jajek pochodzą z małopolskiej kuchni regionalnej. Warto sięgać po miejscowe dania, nieznane w innych częściach Polski oraz poznawać stare i sprawdzone receptury. Galicyjska sałatka z jajek jest bardzo smaczna i zachwyca swą prostotą, równie wspaniale smakują jajka z kalafiorem, czy jajka z orzechami. Smacznego!
Galicyjska sałatka z jajek
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 duże cebule
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pęczek szczypiorku
kilka liści sałaty
4 pomidory
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Dodać drobno posiekane jajka i szczypiorek, dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy formować kulki, układać na liściach sałaty. Udekorować ćwiartkami pomidorów i natką pietruszki.
Jajka po krakowsku
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
15 dag ugotowanego kalafiora
4 dag migdałów
100 ml śmietany
3 dag startego chrzanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 dag keczupu
kilka liści sałaty
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Jajka przekroić na połówki, ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypać migdałami, obłożyć rozdrobnionym kalafiorem.
Śmietanę połączyć z chrzanem, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i keczupem. Sosem polać jajka.
Jajka z orzechami
Składniki:
1 por (biała część)
10 dag grubo posiekanych orzechów laskowych i włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
4 ugotowane na twardo jajka
5 łyżek majonezu
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Por umyć, pokroić w cienkie półplasterki, przelać wrzątkiem na sicie, skroić sokiem z cytryny i połączyć z orzechami. Posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać pokrojone w grubą kostkę trzy jajka. Całość polać majonezem, delikatnie wymieszać, a następnie schłodzić.
Pora rozłożyć na półmisku, przed podaniem obłożyć ćwiartkami jajek, udekorować płatkami migdałów i gałązkami natki pietruszki.