Post Festiwal 2019. Rozpoczynamy elektroniczny detoks

0
585

Już po raz drugi w Lublinie odbędzie się festiwal wielkopostny, na którym czeka na nas wiele wydarzeń artystycznych dotyczących Cyfrowego Detoksu. Na program Post Festiwalu składa się 6 rozmów, 6 odsłuchów, 6 małych koncertów, 6 pokazów kulinarnych, 3 warsztaty sztukmistrzów oraz dwa przedstawienia. Festiwal potrwa od 14 do 21 marca.

– Będziemy radzić jak odpocząć od social mediów, od komórek, od telefonów. W dzisiejszych czasach telefony towarzyszą nam przez cały czas. Nawet na wakacjach, czyli wtedy, kiedy powinniśmy odpocząć – mówi pomysłodawca Post Festiwalu, Waldemar Sulisz.

Program Post Festiwalu składa się na różne moduły: słowo, dźwięk, odsłuch, smak, warsztaty sztukmistrzów i teatr.

Słowo

Na moduł Słowo składa się cykl wykładów.

14 marca wystąpi Arkadiusz Adamczuk, który opowie o kaligrafii i medytacji.

21 marca Piotr Marek Leica przedstawi „Analogowy detoks”.

28 marca ojciec doktor Krzysztof Modras opowie o odnajdywaniu drogi.

4 kwietnia Jacek Szast przedstawi wykład „O psychoterapii i detoksie”.

11 kwietnia pastor Grzegorz Brudny powie „O etosie pracy”.

18 kwietnia profesor Agnieszka Litwińczuk i Barbara Chwesiuk przedstawią debatę „O ziołowym detoksie z naturą”.

Wszystkie wykłady odbędą się w restauracji Hades Szeroka o godz. 19.

Dźwięk

Moduł Dźwięk to sześć niezwykłych spotkań z wyjątkowymi wykonawcami.

14 marca, Natalia Majczak. Slow, love, slow. Nightwish.

21 marca, Paweł Warowny, Zespół Śpiewaczy Kawęczyn, Płaczcie Anieli.

28 marca, Lidia Biały, Hagiografia.

4 kwietnia, Paweł Grochocki, Minimal Blood.

11 kwietnia, Monika Kowalczyk, Sepia.

18 kwietnia, UrKa Wonsowska, Pieśni lasu.

Koncert odbędą się w restauracji Hades Szeroka o godz. 19.45

Odsłuch

W module Odsłuch pomiędzy koncertem a pokazem kulinarnym posłuchamy jednego rozdziały książki „Skafander i motyl”, wydanej przez Wydawnictwo Słowo/Obraz Terytoria.

Smak

Smak to wyjątkowy punkt programy Post Festiwalu. Podczas pierwszej edycji szefowie kuchni dokonywali rekonstrukcji potraw pochodzących z XVII, XVIII i XIX wieku według receptur prof. Jarosława Dumanowskiego. Podczas tegorocznej edycji zaprezentują dania polsko -litewskie, powstałe po obu stronach Bugu.

14 marca, Małgorzata i Tomasz Solisowie, Obuolių sūris Litewski ser jabłeczny.

21 marca, Agnieszka Filiks, Vėdarai Kiszka ziemniaczana.

28 marca, Jean Bos, Alaus sriuba Wielkiego Księcia Litewskiego i Króla Polski.

4 kwietnia, Ireneusz Michaluk, Koldūnai sultinys Kołduny z grzybami w rosole na smardzach.

11 kwietnia, Edward Derkacz, Trejos Devynerios Trzy Dziewiątki.

18 kwietnia, Marek Panek, Kastynis su bulvėmis Kastynys z kartoflami.

Prezentacje odbędą się w restauracji Hades Szeroka o godz. 20.15.

Teatr

Kolejny moduł Teatr to przedstawienie dwóch scenografii „Ostatnia Wieczerza”. Podczas niezwykłego wieczoru zobaczymy film „Lament 7”, który zdobył nagrodę w Cannes. W rozmowie z Arturem Kocięckim, który zagrał Jana Kochanowskiego, przywołamy historię jego wypadku, śmierci klinicznej i zwycięstwa nad śmiercią, opisanej w książce „Przebudzenie. Czyli ludzkiego Zmartwychwstania. W koncercie „Sarangi śpiew” posłuchamy Lidii Białej.

Na finał Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER, gdzie w pięknej, scenicznej przestrzeni ostatniego piętra Lubelskiego Centrum Konferencyjnego widać trzy strony świata w konsultacji z historykami i biblistami odtworzy dania, Leonardo da Vinci umieścił na malowidle ściennym w refektarzu klasztoru Dominikanów przy bazylice Santa Maria delle Grazie w Mediolanie przedstawiającym Ostatnią Wieczerzę.

Jem Teatr „Ostatnia Wieczerza. Kolacja z Leonardo da Vinci” odbędzie się w piątek 12 kwietnia o 19 w restauracji 2 PI ER.

Zobaczymy też „Grę o Męce Pańskiej” w bazylice Dominikanów. Partię Marii Magdaleny zaśpiewa Kaja Mianowana z TM Roma. W spektaklu wystąpi także kopia średniowiecznej rzeźby Chrystusa z ruchomymi ramionami, z kościoła z Mszczonowa, jedynej zachowanej rzeźby teatralnej. Premiera odbędzie się 22 kwietnia (drugi dzień świąt Wielkanocy) o godz. 21.

Warsztaty Sztukmistrzów

Na warsztaty Sztukmistrzów składają się zajęcia kaligrafii, które poprowadzi Arkadiusz Adamczuk 14 marca o godz 20 w restauracji Hades Szeroka. Jajko na warsztacie ceramicznym prowadzi Igor Wolszczak z Fundacji Żywioły Ziemi 11 i 18 kwietnia o godzi. 19 również w Hades Szeroka. Wstęp jest bezpłatny, na zajęcia obowiązują zapisy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments