Żyjemy w dobie szaleńczej pogoni za zdrowym stylem życia, szukamy wypieków bez glutenu, posiłków bez węglowodanów oraz bez chemii i coraz częściej zwracamy się w kierunku alternatywnych metod żywienia. Dlatego upieczcie klasyczny chleb bezglutenowy, zadziwiający chleb z kaszy gryczanej i genialny chlebek z samych ziaren. Są pyszne!

Chleb z kaszy gryczanej jest lekko wilgotny, o specyficznym gryczanym aromacie, z chrupiącą, brązową skórką. Chleb z samych ziaren to tak zwany chleb życia, jest bardzo pożywny i wspaniały do wszelkiego rodzaju past, na przykład hummusu. Smacznego 🙂

Chleb bezglutenowy

Składniki:

(na 1 bochenek)

500 g mąki bezglutenowej

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki łuskanego słonecznika

1 łyżka sezamu

1 łyżka pestek z dyni

3/4 łyżki soli

1,5 łyżki cukru

25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych

550 ml lekko ciepłej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 – 25 minut, do powiększenia objętości.

Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.

Piec w temperaturze 230ºC przez 50-60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.

 

Chleb gryczany

Składniki:

500 g kaszy gryczanej białej (niepalonej)

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 szklanki wody

3 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wieczorem suchą kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zalać 3 szklankami wody. Odstawić na noc. Przez noc kasza pęcznieje pochłaniając wodę oraz wytwarza coś na kształt lepkiego śluzu i piany.

Rano kaszę tylko zamieszać i ponownie odstawić na 12 do nawet 20 godzin. Tempo kiełkowania kaszy zależy od temperatury otoczenia: im cieplejsze miejsce, w którym stoi kasza, tym szybciej kiełkuje.

Wieczorem namokniętą kaszę rozdrobnić na gładką masę przy pomocy blendera, dodać mąkę kukurydzianą, sól oraz opcjonalnie inne dodatki.

Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki – keksówki (wymiary 30 cm x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier natłuścić olejem, wówczas chlebek lepiej odejdzie). Wstawić blaszkę do zimnego piekarnika na noc do wyrośnięcia ciasta.

Rano chlebek powinien być lekko wyrośnięty. Włączyć piekarnik (nie wyciągając blaszki z chlebem) i piec go w temperaturze 190-2000C przez 50-55 minut na ustawieniu góra i dół przez 50 minut.

Chleb po tym czasie wyciągnąć z blaszki (razem z papierem do pieczenia) i włożyć go z powrotem do piekarnika na 15 minut z funkcją „termoobieg”, by chleb podsuszył się od spodu.

Po upieczeniu zostawić chleb do lekkiego wystudzenia i dopiero wtedy zdjąć papier. Chleb z kaszy gryczanej przechowuje się zawinięty w czystą ściereczkę do 4 dni.

Warianty:

Opcjonalnie można dodać :

garść ulubionych ziaren (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czarnuszka, nasiona konopi)

zioła (np. rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi)

suszone owoce (suszona śliwka, rodzynki, aronia, żurawina, daktyle).

Chleb z ziaren

Składniki:

(na małą formę o wymiarach 20cm x 12cm)
60g siemienia lnianego
60g nasion słonecznika
40g białego sezamu
40g pestek dyni
100g płatków owsianych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
230g wody (niepełna szklanka)

Przygotowanie:

Przygotować nasiona i płatki owsiane, przełożyć do miski.

Dolać wodę, olej oraz miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Najlepiej użyć małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm lub aluminiowej foremki do pasztetów zwiększając ilość składników dwukrotnie.

Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie opuszczamy na blat by pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 1900C, piec około 70 minut. Chleb zostawić do wystudzenia w piekarniku i kroić dopiero po wystygnięciu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments