Białe kiełbaski, zapiekane w kapuście, są alternatywą dla naszych gołąbków oraz pomysłem na ich wykorzystanie w inny sposób. Kapusta pekińska jest idealna do tego dania ze względu na to, że posiada podłużny kształt liści, ułatwiający zawijanie kiełbasek. Powstały w trakcie pieczenia sos warzywny jest bardzo smaczny i sprawia wrażenie, że danie jest delikatne i subtelne w smaku. Do tak przygotowanych kiełbasek idealnie pasuje dodatek puree ziemniaczanego lub ryżu. Dla osób lubiących pikantne dania, proponuję dodatek odrobiny chilli. Smacznego!
Składniki:
8 liści kapusty pekińskiej
8 białych kiełbasek
tłuszcz do smażenia
1 cebula
2 marchewki
50 g wędzonego boczku
2 łyżki pomidorów z puszki
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć, wyciąć części zgrubienia nerwu środkowego. Sparzyć dolną cześć liści kapusty we wrzątku (max. 3 minuty). Liście odłożyć.
Kiełbaski ponakłuwać wykałaczką, podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, na rumiano. Przełożyć na talerz.
Boczek pokroić na paseczki, cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Marchew obrać i pokroić w półplasterki.
Na tej samej patelni, na której smażone były kiełbaski rozgrzać tłuszcz, dodać boczek i cebulę, lekko podsmażyć.
Dodać paprykę słodką, zamieszać i od razu wrzucić marchewkę. Posolić. Smażyć całość 5 minut. Dodać pomidory z puszki, zagotować i zdjąć z ognia.
Każdą kiełbaskę zawinąć w liść kapusty.
W naczyniu żaroodpornym, na dno wyłożyć połowę warzyw. Na wierzchu, ściśle ułożyć warstwę kiełbasek w kapuście, posolić i popieprzyć. Całość przykryć pozostałymi warzywami z patelni. Posypać majerankiem. Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku przez minimum 50 minut, w temperaturze 180 stopni C, aż kapusta będzie miękka.
* Kapustę pekińską można zastąpić kapustą włoską.