Ciasteczka korzenne można bardzo szybko przygotować i są bardzo dobrym sposobem, aby zastąpić tradycyjne pierniki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 2 godziny.
Składniki
5 szklanek mąki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka miodu (najlepiej płynnego)
3 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika
2 jajka
100 g masła
Z podanych składników wychodzi około 200 kruchych ciasteczek.
Przygotowanie
Masło z miodem należy podgrzać aż do rozpuszczenia miodu (ale nie wolno zagotować!)
Następnie, mąkę z sodą przesiać do miski, dodać resztę składników, a na końcu ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 45 min.
Następnie, ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremkami wykrawać ciasteczka.
Ciasteczka piec na papierze w 200*C około 4-5 minut i wyciągać kiedy będą miały złoty kolor. Ciasteczek należy pilnować cały czas, bo bardzo szybko mogą się spalić.
Gotowe ciastka można ozdobić lukrem.