Ciasteczka korzenne można bardzo szybko przygotować i są bardzo dobrym sposobem, aby zastąpić tradycyjne pierniki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 2 godziny.

Składniki

5 szklanek mąki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka miodu (najlepiej płynnego)
3 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy korzennej lub przyprawy do piernika
2 jajka
100 g masła

Z podanych składników wychodzi około 200 kruchych ciasteczek.

Przygotowanie

Masło z miodem należy podgrzać aż do rozpuszczenia miodu (ale nie wolno zagotować!)

Następnie, mąkę z sodą przesiać do miski, dodać resztę składników, a na końcu ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 45 min.

Następnie, ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremkami wykrawać ciasteczka.

Ciasteczka piec na papierze w 200*C około 4-5 minut i wyciągać kiedy będą miały złoty kolor. Ciasteczek należy pilnować cały czas, bo bardzo szybko mogą się spalić.

Gotowe ciastka można ozdobić lukrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments