Meksykański ryż to pożywne danie z dodatkiem mięsa mielonego i fasoli. Najlepiej przygotować od razu podwójną jego porcję, gdyż świetnie smakuje podgrzany na drugi dzień. Koniecznie należy dodać chipsy tortilla, które doskonale uzupełniają danie. Smacznego!

Składniki:

2 łyżki tłuszczu do smażenia

¼ łyżeczki przyprawy chili

1 posiekana cebula

450 g mielonego mięsa (wieprzowiny, indyka)

1 puszka posiekanych pomidorów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 puszka fasoli

2 szklanki ryżu

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

zwykłe chipsy tortilla

Przygotowanie:

Rozgrzać tłuszcz w garnku o grubym dnie. Kiedy tłuszcz będzie gorący włożyć cebulę i lekko podsmażyć. Dodać chili, zamieszać i dodać mięso, smażyć dalej, aż przestanie być różowe. Przez cały czas mieszać do rozbicia grudek.

Dodać pomidory, szklankę gorącej wody i koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować.

Zmniejszyć ogień, garnek przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.

Dodać ryż oraz fasolę z puszki i gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodawać małymi partiami gorącą wodę (danie powinno mieć konsystencję bardziej wodnistą w porównaniu do tradycyjnego risotto).

Gdy ryż będzie już ugotowany przelać porcje do miseczek, posypać natką pietruszki. Serwować z chipsami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments