Ten deser lodowy powstał na wzór włoskiego semifreddo, smakołyku serwowanego dla ochłody już w XVI wieku we Florencji. Oryginał to zmrożona mieszanka kremu lub musu owocowego z bitą śmietaną i włoską bezą. Proponuję jego wersję uproszczoną, która jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy kupić gotowe lody, bezy oraz dowolne, zamrożone owoce jagodowe i wykazać się odrobiną cierpliwości. Kto raz zazna jego niebiańskiego smaku, bez wątpienia będzie chciał go powtórzyć, zapewne z innymi, ulubionymi owocami. Też będzie pysznie!
Składniki:
1 litr lodów śmietankowych
1 szklanka mrożonych jagód
200 ml śmietany kremówki 30%
2 garści mini bez
½ opakowania cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Przygotować pojemnik do mrożenia deseru, wyłożyć go folią spożywczą. Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym. Pokroić lody w kostkę.
W dużej misce, delikatnie wymieszać pokrojone lody z zamrożonymi jagodami, bezami i ubitą śmietaną. Całość przełożyć do przygotowanego pojemnika. Delikatnie przycisnąć masę, by zlikwidować ewentualną pustą przestrzeń.
Pudełko z deserem zamknąć pokrywką i od razu wstawić do zamrażalnika, by masa stężała (minimum 3 godziny). Podawać pokrojone na porcje, z dodatkiem dowolnych świeżych owoców.
* Beza nie powinna być zbyt drobno rozkruszona, smaczniejsze są większe kawałki, wyczuwalne w deserze.