Wołowina z egzotyczną nutą jest daniem prostym do przygotowania. Czas gotowania zależy od gatunku mięsa, z jakiego będzie się przyrządzać potrawę. Do duszonej wołowiny można dodać pieczarki lub dowolne warzywa, a zamiast bulionu wykorzystać czerwone wino. Też będzie pysznie. Wołowina po indonezyjsku najlepiej smakuje z dodatkiem sypkiego ryżu i surówki ze świeżych warzyw. Smacznego!
Składniki:
800-1000 g wołowiny bez kości
3 cebule
2 ząbki czosnku
½ szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
gałka muszkatołowa
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę opłukać, pokroić w dużą kostkę, o zbliżonej wielkości (zakładając 4 kostki na osobę). Cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na jednolitą masę, dodać startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól, wymieszać. Tak przygotowaną pastą natrzeć kawałki mięsa, przełożyć do miski i odstawić do lodówki na 3 godziny.
W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na rumiano. Podlać gorącym bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie odparowania płynu, podlać kolejną, niewielką porcją gorącego bulionu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. W miarę potrzeby dodać sól i pieprz. Zagotować, przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Wariant 2
Zamiast gałki muszkatołowej i pieprzu dodać 1 łyżeczkę kurkumy, starty świeży imbir oraz chilli. Zastąpić koncentrat pomidorowy 6 świeżymi, pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami.