Ciastka cudownie pachną wanilią, dodatkowo dzięki wyczuwalnemu smakowi masła są bardzo smaczne. Można je przygotować bez problemu, gdyż receptura jest prosta, a do ich wypieku wystarczą składniki dostępne w większości domów. Nie wymagają również porcjowania, wystarczy po upieczeniu pokroić ciasto. Mogą być wspaniałą przekąską dla niespodziewanych gości, gdyż ich przygotowanie z pieczeniem nie trwa zbyt długo. Po prostu ideał! Smacznego 🙂

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¼ łyżeczki soli

250 g masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru pudru

1 laska wanilii lub 3 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Półkę w piekarniku ustawić pośrodku. Przygotować tortownicę z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. W misce wymieszać przesiane obydwie mąki, dodać sól i odstawić.

Do większej miski przełożyć masło i cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i czubkiem noża zeskrobać do miski z masłem ziarenka (lub dodać gotową esencję). Miksować na niskich obrotach aż masa będzie miała konsystencję gładkiego kremu.

Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odstawać od ścianek miski. Ciasto przełożyć do formy i szpatułką wygładzić powierzchnię. Na całej powierzchni cista zrobić widelcem nakłucia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

Upieczone ciasto natychmiast po wyjęciu z piekarnika należy pokroić na ok. 12 trójkątów.

WAŻNE! Ciasto można wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.

* Ciastka można przechowywać do tygodnia, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments