Aromatyczne i chrupiące tosty są lubiane przez wszystkich. Stanowią doskonałą przekąskę na wiele okazji i potrafią być wybawieniem, gdy trzeba nakarmić niespodziewanych gości. Odrobina pesto, kawałek wędliny lub sera i z prostej kromki chleba można stworzyć prawdziwe kulinarne cudeńko. Smacznego tostowania!
Tosty z pesto
Składniki:
8 kromek tostowego chleba
słoiczek pesto
słoik suszonych pomidorów w oleju
15 dag startego parmezanu
8 listków bazylii
Przygotowanie:
Kromki chleba lekko opiec w opiekaczu lub na blasze w piekarniku. Każdą kromkę posmarować pesto, położyć kawałek pomidora, posypać serem. Tosty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać gorące, ozdobione listkami bazylii.
Tosty z tuńczykiem
Składniki:
8 kromek tostowego chleba
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
15 dag pokrojonego w cienkie plasterki sera żółtego
2-3 twarde pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Przygotowanie:
Kromki chleba lekko opiec w opiekaczu lub na blasze w piekarniku. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą i oliwą. Pomidory umyć, pokroić na 8 plastrów (tyle, ile jest kromek). Tuńczyka osączyć z zalewy.
Każdy tost posmarować z obu stron oliwą z czosnkiem, przykryć kolejno: plastrem pomidora, porcją tuńczyka, plasterkiem sera. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.
Tosty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zapiec w gorącym piekarniku do rozpuszczenia się sera. Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.
* Tak przygotowane grzanki można upiec na grillu.
Tosty z fetą
Składniki:
8 kromek tostowego chleba
17 dag fety
10 dag serka ricotta
3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych listków mięty
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
2 duże mięsiste pomidory
8 listków mięty
szczypta soli
Przygotowanie:
Ricottę utrzeć na gładki krem z oliwą i pieprzem. Ser feta pokruszyć na kawałki, delikatnie wymieszać z ricottą i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i lekko schłodzić w lodówce. Umyte i osuszone pomidory pokroić na 8 plastrów. Rozgrzać patelnię, posmarować 1 łyżeczką oliwy i obsmażyć plastry pomidorów.
Na każdej kromce chleba równo rozsmarować pastę serową i przykryć ją plastrem obsmażonego pomidora. Tosty wyłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zapiec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Zapiekać ok. 10 min. Podawać gorące, udekorowane listkami mięty.