Aromatyczne i chrupiące tosty są lubiane przez wszystkich. Stanowią doskonałą przekąskę na wiele okazji i potrafią być wybawieniem, gdy trzeba nakarmić niespodziewanych gości. Odrobina pesto, kawałek wędliny lub sera i z prostej kromki chleba można stworzyć prawdziwe kulinarne cudeńko. Smacznego tostowania!

Tosty z pesto

Składniki:

8 kromek tostowego chleba

słoiczek pesto

słoik suszonych pomidorów w oleju

15 dag startego parmezanu

8 listków bazylii

Przygotowanie:

Kromki chleba lekko opiec w opiekaczu lub na blasze w piekarniku. Każdą kromkę posmarować pesto, położyć kawałek pomidora, posypać serem. Tosty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać gorące, ozdobione listkami bazylii.

Tosty z tuńczykiem

Składniki:

8 kromek tostowego chleba

2-3 ząbki czosnku

3-4 łyżki oliwy

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

15 dag pokrojonego w cienkie plasterki sera żółtego

2-3 twarde pomidory

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól

Przygotowanie:

Kromki chleba lekko opiec w opiekaczu lub na blasze w piekarniku. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z solą i oliwą. Pomidory umyć, pokroić na 8 plastrów (tyle, ile jest kromek). Tuńczyka osączyć z zalewy.

Każdy tost posmarować z obu stron oliwą z czosnkiem, przykryć kolejno: plastrem pomidora, porcją tuńczyka, plasterkiem sera. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C.

Tosty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zapiec w gorącym piekarniku do rozpuszczenia się sera. Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

* Tak przygotowane grzanki można upiec na grillu.

Tosty z fetą

Składniki:

8 kromek tostowego chleba

17 dag fety

10 dag serka ricotta

3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanych listków mięty

½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu

2 duże mięsiste pomidory

8 listków mięty

szczypta soli

Przygotowanie:

Ricottę utrzeć na gładki krem z oliwą i pieprzem. Ser feta pokruszyć na kawałki, delikatnie wymieszać z ricottą i posiekaną miętą, doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i lekko schłodzić w lodówce. Umyte i osuszone pomidory pokroić na 8 plastrów. Rozgrzać patelnię, posmarować 1 łyżeczką oliwy i obsmażyć plastry pomidorów.

Na każdej kromce chleba równo rozsmarować pastę serową i przykryć ją plastrem obsmażonego pomidora. Tosty wyłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zapiec w gorącym piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Zapiekać ok. 10 min. Podawać gorące, udekorowane listkami mięty.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments