Kwintesencję świątecznych aromatów można odnaleźć w zupach z suszonych owoców, w rosole z cynamonowymi kluseczkami czy w zupie z migdałów. Przepisy na te niecodzienne zupy z powodzeniem mogą być wykorzystane przez każdego, nawet zatwardziałego tradycjonalisty, dla którego obowiązkowo, podczas świąt najważniejszą z zup jest barszcz czerwony z uszkami. Smacznych, świątecznych zup!
Zupa z suszonych owoców
Składniki:
3 litry wody
400 g suszu na kompot świąteczny
200 g suszonych śliwek (bez pestek)
150 g słodkiej śmietanki
2 kawałki kory cynamonu
2 łyżki mielonego cynamonu
1 laka wanilii
150 g cukru trzcinowego
1 opakowanie drobnego makaronu
prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Suszone owoce, obydwa rodzaj cynamonu, miąższ z laski wanilii oraz cukier gotować w 3 litrach wody, na małym ogniu około 1 ½ godziny.
Wywar ostudzić, wyjąć korę cynamonu, wszystkie gruszki, połowę jabłek. Pozostałe owoce oraz wywar zmiksować na gładką masę. Dodać zahartowaną śmietankę i ponownie zagotować.
Ugotować makaron, połączyć z zupą, przelać do talerzy. Każdy talerz udekorować płatkami migdałów.
Rosół z kluseczkami cynamonowymi
Składniki:
3 litry klasycznego rosołu
6 łyżek rodzynek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kluseczki:
6 łyżek mąki
½ łyżeczki cynamonu
woda
Przygotowanie:
Przygotować klasyczny rosół. Po ugotowaniu przecedzić, by uzyskać klarowny wywar. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić. Po ostudzeniu odsączyć na sitku.
Przygotować kluseczki: z mąki, cynamonu i wody zagnieść elastyczne ciasto. Palcami odrywać po kawałku malutkie porcje i formować z nich w palcach 2 centymetrowe kluseczki o wrzecionowatym kształcie. Oprószyć je mąką i odstawić do wysuszenia.
Przygotować garnek z wrzącą, osoloną wodą, partiami wrzucać kluseczki, zagotować je i wyjąć cedzakową łyżką. Rosół podawać z kluseczkami, odsączonymi rodzynkami oraz natką pietruszki.
Zupa migdałowa
Składniki:
1 ½ litra mleka (krowiego, roślinnego)
300 g zmielonych migdałów (bez skórki)
6 łyżek rodzynek
½ łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
4 łyżki płatków migdałów
2 szklanki ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Zagotować pozostałą część mleka z cynamonem, cukrem i mielonymi migdałami, dodać rodzynki.
Następnie do garnka wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia. W oddzielnym garnku ugotować ryz na sypko. Rozlać zupę do talerzy, dodać porcję ryżu, każdy udekorować płatkami migdałowymi. Posypać zupę cynamonem zgodnie z preferencjami smakowymi.