Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego makowca. Ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych, a połączone z makiem i bakaliami tworzy genialną całość. Ten przepis nie jest zbyt skomplikowany – najwięcej pracy wymaga przygotowanie masy makowej. Miłego pieczenia!
Składniki:
Zaparzanie maku
250 g maku
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
Masa makowa
100 g miodu
70 g cukru
50 g płatków migdałowych
80 g rodzynek
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 jajka
Ciasto drożdżowe
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
70 g roztopionego masła
2 jaja
1 żółtko
100-110 ml mleka (podgrzanego do temperatury ok. 35 – 40 stopni C)
15 g drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
Masa makowa
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do ostudzenia.
Do garnka wsypać mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawić na 20 minut. Mak przecedzić przez sito i dobrze odsączyć, ostudzić.
Mak zemleć trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać migdały, odsączone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru. Jajka i resztę cukru ubić na puszystą masę. Masę z jajek połączyć z masą makową.
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie, dodać drożdże z ciepłym, stopniowo dodawanym mlekiem. Zamieszać.
Do miski dodać cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, następnie dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5 cm formując kształt prostokąta.
Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowaną masę makową. Zwijać ciasto ściśle do środka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawić na 10 minut. Za pomocą pędzelka posmarować makowiec rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut.
* Makowiec po wystudzeniu można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.