Uwielbiam pieczoną pietruszkę, smakiem przewyższa inne warzywa korzeniowe. Jest przy tym bardzo zdrowa, polecam ją zwłaszcza osobom mającym problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Wystarczy zjeść porcję sałatki z pietruszki, by pozbyć się nadmiaru płynów. Sałatka z pietruszki z fetą i granatem może być podawana na ciepło, jako elegancki dodatek do pieczonych ryb lub mięs albo na zimno jako samodzielna, lekka przekąska do pracy. Smacznego!
Składniki:
3/4 kg korzeni pietruszki (najlepiej dość grubych)
10 dag sera feta
2 łyżki przyprawy curry
8 łyżek ziaren granatu
4 łyżki oleju – do pieczenia
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej sezamowy
natka pietruszki lub kolendy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Korzenie pietruszki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić na równe kawałki o boku około 2 cm. Przełożyć do miski, posypać przyprawą, doprawić pieprzem i solą. Spryskać olejem. Wymieszać do równomiernego pokrycia się przyprawami i olejem.
Przełożyć do dużej formy żaroodpornej tak, by kawałki były rozłożone w jednej warstwie.
Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać przez 15 minut. Wyjąć, odstaw na 10 minut, by pietruszka odparowała. Wymieszać.
Wstawić ponownie do gorącego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut, aż pietruszka będzie miękka.
Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia.
Fetę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
Pietruszkę przesyp do salaterek, skropić olejem sezamowym, posypać fetą i ziarnami granatu. Udekorować zielonymi listkami.