Pierożki tomaszowskie to przysmak prosto z Roztocza. Bardzo popularne w Tomaszowie Lubelskim podbijają serca wszystkich przyjezdnych osób. Ich lekkość sprawia, że są idealne o każdej porze dnia, a różne farsze tylko wzbogacają ich smak. Poniżej zaprezentujemy wam prawdziwy, tradycyjny przepis na drożdżowe pierożki i dwa rodzaje wytrawnego farszu. Ten przysmak sprawi, że poczujecie prawdziwy smak Roztocza.

Przepis na ciasto jest prosty, jednak wymaga czasu i cierpliwości. Poprzez długie wyrabianie ciasta „wtłacza” się w nie powietrze, co sprawia, że pierożki będą lekkie i puszyste.

Składniki:

Pół kg mąki

50 g drożdży

1 jajko

1 żółtko

szklanka ciepłego mleka

1/3 kostki roztopionego masła

szczypta soli

szczypta cukru

Przygotowanie:

Do miski dodaj drożdże, cukier, mleko i część mąki. Powstanie rozczyn, który należy zostawić dopóki drożdże nie zaczną pracować (rosnąć). Następnie dodaj resztę składników. Jajka rozmieszaj przed wlaniem do miski. Jeżeli będzie taka potrzeba dodaj trochę więcej mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i zostaw. Ciasto będzie wyrośnięte jak podwoi swoją objętość.

Farsz z kaszy gryczanej i sera białego:

1/2 kg kaszy gryczanej

200 g sera białego tłustego

1 cebulka

2 łyżki oleju

Ugotuj kaszę gryczaną, po ostygnięciu dodaj do niej zeszkloną cebulkę oraz biały ser. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.

Farsz z soczewicy:

1/2 kg soczewicy zielonej

1 cebulka

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

Soczewicę zalej wodą, żeby ją przykryło i gotuj do miękkości (rozpadnięcia się ziaren). Podczas gotowania dolewaj wodę, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Po ugotowaniu rozgnieć łyżką nie rozpadnięte jeszcze ziarna soczewicy, dodaj zeszkloną cebulkę i posiekany czosnek Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Technika robienia pierożków jest dowolna. Chodzi o to, żeby kulka farszu znalazła się w cieście. Można wykrawać szklanką placuszki jak przy robieniu pierogów lub robić kulki i rozgniatać je w palcach. Ważne, żeby dokładnie sklejać brzegi, żeby pierożki nie pękały w pieczeniu.

Po uformowaniu pierożków smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem, wedle uznania. Następnie wkładamy do piekarnika, w temp 170-180 st bez termoobiegu na złoty kolor.

Zrobienie pierożków tomaszowskich może zająć chwilę, jednak ich smak na pewno Wam to wynagrodzi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments