Sezon na nowalijki. Zrób kiszone rzodkiewki

2
963

Sezon na nowalijki już się rozpoczął. Jedzmy je jak najczęściej, gdyż wspaniale urozmaicają posiłki, cieszą oczy, a przy tym sprawiają, że jesteśmy szczuplejsi i zdrowsi.

Warto spróbować nowe przepisy z wykorzystaniem ulubionych rodzajów sałat. Czas zakisić rzodkiewkę i odważyć się spróbować, jak smakuje rzodkiewka po wersalsku. Takimi dodatkami z pewnością zachwycicie domowników i gości.

1. Sałata zielona po litewsku

Składniki:

  • 1 półmisek sałaty (rzymska, krucha, endywia itp.)
  • 10 dag jabłek
  • 10 dag buraczków marynowanych
  • 50 ml oliwy
  • 3 dag obranych orzechów włoskich
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Jabłka pokroić w cienkie plasterki, buraczki w cząstki.

Na sałatę ułożyć jabłka, buraczki, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Posypać posiekanymi orzechami.

2. Rzodkiewki po wersalsku

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek
  • 4 dag masła
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 5 dag keczupu
  • Sól, cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone i umyte rzodkiewki podsmażyć na maśle, zalać winem i keczupem, dusić kilka minut, doprawić do smaku.

3. Kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach

Przygotowanie:

Zagotować wodę z solą, do całkowitego rozpuszczenia się soli, ostudzić.

Oczyścić i umyć rzodkiewki.

W słoju ułożyć rzodkiewki, czosnek, przyprawy.

Zalać przestudzoną solanką, docisnąć rzodkiewki, by w całości były zanurzone w zalewie. Słój zakryć gazą i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
ola
ola
5 lat temu

Kiszone rzodkiewki- pyszne.

Michal
Michal
5 lat temu

Przebijaja ogorka?