Sezon na nowalijki już się rozpoczął. Jedzmy je jak najczęściej, gdyż wspaniale urozmaicają posiłki, cieszą oczy, a przy tym sprawiają, że jesteśmy szczuplejsi i zdrowsi.
Warto spróbować nowe przepisy z wykorzystaniem ulubionych rodzajów sałat. Czas zakisić rzodkiewkę i odważyć się spróbować, jak smakuje rzodkiewka po wersalsku. Takimi dodatkami z pewnością zachwycicie domowników i gości.
1. Sałata zielona po litewsku
Składniki:
- 1 półmisek sałaty (rzymska, krucha, endywia itp.)
- 10 dag jabłek
- 10 dag buraczków marynowanych
- 50 ml oliwy
- 3 dag obranych orzechów włoskich
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w cienkie plasterki, buraczki w cząstki.
Na sałatę ułożyć jabłka, buraczki, skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Posypać posiekanymi orzechami.
2. Rzodkiewki po wersalsku
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek
- 4 dag masła
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 5 dag keczupu
- Sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte rzodkiewki podsmażyć na maśle, zalać winem i keczupem, dusić kilka minut, doprawić do smaku.
3. Kiszone rzodkiewki
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Przygotowanie:
Zagotować wodę z solą, do całkowitego rozpuszczenia się soli, ostudzić.
Oczyścić i umyć rzodkiewki.
W słoju ułożyć rzodkiewki, czosnek, przyprawy.
Zalać przestudzoną solanką, docisnąć rzodkiewki, by w całości były zanurzone w zalewie. Słój zakryć gazą i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce.
Smacznego!
Kiszone rzodkiewki- pyszne.
Przebijaja ogorka?