Te łatwe do przygotowania, klasyczne śledzie bez wątpienia zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy. Śledzie z ogórkiem są bardzo smaczne i dekoracyjne dzięki zielonym dodatkom. Śledzie w pomidorach są klasyczną przystawką pomorską, wartą przygotowania na świąteczne okazje.

Moje ulubione to korzenne śledzie po wileńsku. Są bardzo oryginalne w smaku, pełne orientalnych aromatów. Jedzmy śledzie, gdyż nie tuczą, dzięki zawartości kwasu omega – 3 przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dodają urody, dzięki zawartej w nich witaminie E oraz potasie. Poprawiają nastrój, działają przeciwdepresyjnie i wzmacniająco na pamięć. Nie bez powodu, ta niepozorna rybka nosi przydomek „Król Śledź”.

Śledzie z ogórkiem

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (Matiasów)

4-5 kiszonych ogórków

2 cebule

oliwa

ewentualnie posiekany koperek

Przygotowanie:

Śledzie umyć, osuszyć i podzielić na porcje.

Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W pojemniku układać warstwami: porcję śledzia, cebulę, ogórki.

Całość zalać olejem, tak, aby śledzie były całe zakryte. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.

Warianty:

Zamiast ogórków kiszonych można wykorzystać ogórki konserwowe, również smakują wspaniale.

Zamiast cebuli można wykorzystać 3 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki.

Klasyczne śledzie pomorskie

Składniki:

50 dag filetów śledziowych (Matiasów)

3 średnie cebule, najlepiej czerwone

2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego lub cukru

½ szklanki oleju

4 łyżki octu winnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

10 dag rodzynek

1-2 liście laurowe

½ łyżeczki gorczycy

2-3 lekko potłuczone ziarna ziela angielskiego

5-6 lekko potłuczonych ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Śledzie pokroić na porcje.

Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju, dodać miód i smażyć przez chwilę na małym ogniu, intensywnie mieszając.

Dodać ocet wymieszany z koncentratem pomidorowym, ziele angielskie i pieprz, nadal smażyć na małym ogniu, mieszając do chwili, gdy sos straci zapach surowizny.

Skontrolować smak, ewentualnie doprawić.

Rodzynki umyć, odsączyć i dodać do sosu razem z gorczycą, ostudzić do temperatury pokojowej.

Śledzie wymieszać z sosem i przełożyć do pojemnego słoika. Wstawić do lodówki. Przygotować na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją.

Korzenne śledzie po wileńsku

Składniki:

50 dag filetów śledziowych

korzeń świeżego imbiru (około 3 cm)

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta cynamonu

2 ziarna pieprzu

4 goździki

4 liście laurowe

szczypta gałki muszkatołowej

4 ziarna ziela angielskiego

sok z 1 cytryny

4 średniej wielkości cebule

olej

1 puszka koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek keczupu

garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek)

Przygotowanie:

Pieprz, goździki, liście laurowe utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku do kawy. Imbir zetrzeć na tarce z małymi otworami, połączyć z cukrem pudrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Śledzie ułożyć w misce, pokropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i wymieszać.

Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Cebulę pokroić w niewielką kostkę, zeszklić na łyżce oleju, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ostudzić.

Śledzie ułożyć w salaterce, przykryć warstwą sosu cebulowo-pomidorowego i posypać posiekaną zieleniną.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o