Cytryna jest obecna w każdym domu i wykorzystywana na co dzień w napojach, potrawach, przetworach i deserach. Owoc posiada cudowne właściwość, ma wyjątkowy smak i aromat. Dla łasuchów mam przepis na prosty krem cytrynowy, a dla wszystkich gotujących podpowiedzi, do czego jeszcze można wykorzystać sok z cytryny.

Krem cytrynowy – przepis

Składniki:

4 jaja

5 łyżek cukru

sok z 2 cytryn

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki żelatyny

½ szklanki śmietany 30%

1 łyżeczka cukru wanilinowego

4 łyżki gęstego soku z malin

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszać żelatynę z sokiem cytrynowym, podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (Ważne! Nie gotować!), odstawić do lekkiego wystudzenia.

Utrzeć żółtka z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.

Białka ubić na sztywną pianę.

Zimny sok cytrynowy bardzo starannie i delikatnie wymieszać z żółtkami i pianą z ubitych białek.

Krem wyłożyć do wysokich pucharków lub kieliszków, wstawić do lodówki.

Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym.

Przed podaniem udekorować pucharki bitą śmietaną oraz polać sokiem z malin.

Zastosowanie soku z cytryny:

– Twarde mięso szybciej zmięknie w gotowaniu, jeżeli poleje się je łyżeczką soku z cytryny.

– W wodzie z cytryną nie rozgotuje się ryba.

– Kilka kropel soku z cytryny dodanego do wody z gotującymi się starymi ziemniakami sprawi, że ziemniaki nie będą czerniały

– Jajka nie popękają w czasie gotowania, jeśli doda się do wody kilka kropli z soku z cytryny.

– Kalafior pozostanie biały, jeżeli do gotującej się wody wyciśnie się ½ cytryny.

– Jabłka, gruszki, grzyby nie czernieją, gdy skropi się je sokiem z cytryny.

– Śmietanka lepiej się ubije, gdy doda się do niej kilka kropli soku cytryny.

– Zapach cebuli, czosnku lub ryby znika z deski do krojenia i dłoni, gdy zostaną opłukane wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o