Cytryna jest obecna w każdym domu i wykorzystywana na co dzień w napojach, potrawach, przetworach i deserach. Owoc posiada cudowne właściwość, ma wyjątkowy smak i aromat. Dla łasuchów mam przepis na prosty krem cytrynowy, a dla wszystkich gotujących podpowiedzi, do czego jeszcze można wykorzystać sok z cytryny.
Krem cytrynowy – przepis
Składniki:
4 jaja
5 łyżek cukru
sok z 2 cytryn
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny
½ szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki gęstego soku z malin
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać żelatynę z sokiem cytrynowym, podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści (Ważne! Nie gotować!), odstawić do lekkiego wystudzenia.
Utrzeć żółtka z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Zimny sok cytrynowy bardzo starannie i delikatnie wymieszać z żółtkami i pianą z ubitych białek.
Krem wyłożyć do wysokich pucharków lub kieliszków, wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę z cukrem wanilinowym.
Przed podaniem udekorować pucharki bitą śmietaną oraz polać sokiem z malin.
Zastosowanie soku z cytryny:
– Twarde mięso szybciej zmięknie w gotowaniu, jeżeli poleje się je łyżeczką soku z cytryny.
– W wodzie z cytryną nie rozgotuje się ryba.
– Kilka kropel soku z cytryny dodanego do wody z gotującymi się starymi ziemniakami sprawi, że ziemniaki nie będą czerniały
– Jajka nie popękają w czasie gotowania, jeśli doda się do wody kilka kropli z soku z cytryny.
– Kalafior pozostanie biały, jeżeli do gotującej się wody wyciśnie się ½ cytryny.
– Jabłka, gruszki, grzyby nie czernieją, gdy skropi się je sokiem z cytryny.
– Śmietanka lepiej się ubije, gdy doda się do niej kilka kropli soku cytryny.
– Zapach cebuli, czosnku lub ryby znika z deski do krojenia i dłoni, gdy zostaną opłukane wodą z dodatkiem soku z cytryny.