Domowe lody truskawkowe są dużo lepsze, smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Warto zakupić maszynkę do robienia lodów, by skrócić czas ich przygotowania i uzyskać idealny deser, co najmniej taki, jak z ulubionej cukierni. Lody można przygotować również w wersji wege, wystarczy śmietankę z mleka krowiego zastąpić śmietanką kokosową, też będzie pysznie. Smacznego!
Lody truskawkowe
Składniki:
35 dag truskawek
3 jajka
1 szklanka śmietanki 30%
½ szklanki cukru
kilka truskawek i listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ubić na puszystą pianę ( ubijać aż do momentu, gdy jajka zbieleją). Przełożyć do pojemnika z przykrywką, wstawić do zamrażalnika.
Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić ze szczyptą soli.
Do tężejącej masy żółtkowej dodać masę owocową, bitą śmietanę oraz pianę z białek, składniki delikatnie wymieszać. Masę ponownie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Co pół godziny wyjąć pojemnik i delikatnie zamieszać.
Lody podawać w pucharkach ozdobionych pokrojonymi truskawkami.
Jogurtowe lody truskawkowe
Składniki:
50 dag truskawek
½ szklanki syropu truskawkowego
1 ½ szklanki schłodzonej śmietanki 30 -36%
1 ½ szklanki jogurtu greckiego
½ szklanki cukru
sok z 1 cytryny
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osączyć, odszypułkować. Owoce zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny, syropem truskawkowy oraz jogurtem na gładki mus.
Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać mus owocowy z ubitą śmietaną.
Masę przełożyć do pojemnika na lody, przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin. Co jedną godzinę masę delikatnie przemieszać. Zamrażanie i mieszanie powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Lody nakładać gałkownicą do miseczek, dekorować listkami mięty.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
50 dag truskawek
½ szklanki cukru
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, zmikskować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z musem truskawkowym.
Masę przełożyć do pojemnika na lody, przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin. Co jedną godzinę masę delikatnie przemieszać.
Zamrażanie i mieszanie powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wegańskie lody truskawkowe
Składniki:
1 szklanka śmietanki kokosowej
2 ½ szklanki zmiksowanych truskawek
6 łyżeczek syropu z kwiatów czarnego bzu
3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Zmiksować truskawki dzień wcześniej i zamrozić w pojemniku z przykrywką. Śmietankę kokosową, zmiksowane zmrożone truskawki, syrop z kwiatów czarnego bzu oraz cukier puder pomieszać ze sobą za pomocą blendera. Masę przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażarki. Średnio co 1 godzinę zamieszać, aż lody będą wystarczająco zmrożone.
Lody wyjąć z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.
* Mleczko kokosowe należy wybrać jak najbardziej tłuste. Dzień wcześniej schować puszkę do lodówki. Delikatnie otworzyć zimną puszkę (mleczko kokosowe powinno się rozwarstwić), delikatnie wyjąć łyżką białą, gęstą śmietankę kokosową. W puszce pozostawić bezbarwny płyn i wykorzystać do innych dań.