Najlepsze babki ziemniaczane można skosztować na Podlasiu, gdzie każda gospodyni domowa potrafi z poczciwego ziemniaka wyczarować smaczne i niepowtarzalne babki. Prostota i łatwość w przygotowaniu tego regionalnego dania zachęca do przygotowania własnej babki ziemniaczanej w wersji tradycyjnej na tłusto, z boczkiem i słoniną lub w wersji lżejszej, z grzybami. Każda będzie bez wątpienia pyszna. Najlepszymi dodatkami do babki serwowanej na gorąco i na zimno są ogórki kiszone, kwaśna śmietana lub surówka z kiszonej kapusty, ważne, by były one kwaśne. Smacznego!
Babka ziemniaczana
Składniki:
2 kg ziemniaków
3 cebule
2 jaja
5 dag mąki pszennej
25 dag boczku wędzonego
25 dag kiełbasy wiejskiej
10 dag smalcu
1 główka czosnku
tymianek, majeranek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok. Cebulę, boczek i kiełbasę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Masę dokładnie wymieszać, przełożyć do podłużnych foremek wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku.
Babka ziemniaczana z grzybami
Składniki:
2 kg ziemniaków
20 dag słoniny lub 5 łyżek smalcu
2 cebule
2 jaja
2 łyżki mąki
pól szklanki gęstej śmietany
1 łyżka kaszy manny,
majeranek, pieprz, sól
tłuszcz do formy
Farsz:
70 dag świeżych grzybów lub 10 dag suszonych
2 cebule
4 łyżki masła
pieprz, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach (powstałej masy nie należy wyciskać!). Drobno pokrojoną słoninę usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na jasnozłoty kolor.
Połączyć ze sobą masę ziemniaczaną, usmażoną cebulę ze słoniną, mąką, kaszą manną i przyprawami.
Jeżeli farsz ma być z suszonych grzybów, należy je wcześniej opłukać, moczyć przez 2 godziny w garnku z wodą i w tej samej wodzie ugotować. Po ugotowaniu grzyby odcedzić, zachowując wywar (można go wykorzystać do zupy lub sosu), grzyby drobno posiekać i usmażyć.
Na wysmarowaną tłuszczem formę wylać połowę masy ziemniaczanej, wyłożyć na nią równą warstwę farszu grzybowego i zalać pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego. Formę z masą wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.
Po 20 minutach pieczenia babkę wyjąć z piekarnika, rozsmarować po wierzchu śmietanę, ponownie wstawić do piekarnika i dopiec do uzyskania rumianej skórki.
Babka ziemniaczana z boczkiem i wędliną
Składniki:
50 dag ziemniaków
3 dag słoniny
10 dag wędliny
10 dag boczku wędzonego
cebula
½ szklanki śmietany
sól
tłuszcz do formy
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Cebulę, słoninę, wędlinę, boczek posiekać, posolić dodać do startych ziemniaków. Starannie wymieszać masę.
Masę przełożyć do brytfanki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku. Upieczoną babkę podawać z kleksem śmietany.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels