Najlepsze babki ziemniaczane można skosztować na Podlasiu, gdzie każda gospodyni domowa potrafi z poczciwego ziemniaka wyczarować smaczne i niepowtarzalne babki. Prostota i łatwość w przygotowaniu tego regionalnego dania zachęca do przygotowania własnej babki ziemniaczanej w wersji tradycyjnej na tłusto, z boczkiem i słoniną lub w wersji lżejszej, z grzybami. Każda będzie bez wątpienia pyszna. Najlepszymi dodatkami do babki serwowanej na gorąco i na zimno są ogórki kiszone, kwaśna śmietana lub surówka z kiszonej kapusty, ważne, by były one kwaśne. Smacznego!

Babka ziemniaczana

Składniki:

2 kg ziemniaków

3 cebule

2 jaja

5 dag mąki pszennej

25 dag boczku wędzonego

25 dag kiełbasy wiejskiej

10 dag smalcu

1 główka czosnku

tymianek, majeranek, pieprz, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok. Cebulę, boczek i kiełbasę drobno pokroić i podsmażyć na smalcu. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, przesmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.

Masę dokładnie wymieszać, przełożyć do podłużnych foremek wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku.

Babka ziemniaczana z grzybami

Składniki:

2 kg ziemniaków

20 dag słoniny lub 5 łyżek smalcu

2 cebule

2 jaja

2 łyżki mąki

pól szklanki gęstej śmietany

1 łyżka kaszy manny,

majeranek, pieprz, sól

tłuszcz do formy

Farsz:

70 dag świeżych grzybów lub 10 dag suszonych

2 cebule

4 łyżki masła

pieprz, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach (powstałej masy nie należy wyciskać!). Drobno pokrojoną słoninę usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą na jasnozłoty kolor.

Połączyć ze sobą masę ziemniaczaną, usmażoną cebulę ze słoniną, mąką, kaszą manną i przyprawami.

Jeżeli farsz ma być z suszonych grzybów, należy je wcześniej opłukać, moczyć przez 2 godziny w garnku z wodą i w tej samej wodzie ugotować. Po ugotowaniu grzyby odcedzić, zachowując wywar (można go wykorzystać do zupy lub sosu), grzyby drobno posiekać i usmażyć.

Na wysmarowaną tłuszczem formę wylać połowę masy ziemniaczanej, wyłożyć na nią równą warstwę farszu grzybowego i zalać pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego. Formę z masą wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika.

Po 20 minutach pieczenia babkę wyjąć z piekarnika, rozsmarować po wierzchu śmietanę, ponownie wstawić do piekarnika i dopiec do uzyskania rumianej skórki.

Babka ziemniaczana z boczkiem i wędliną

Składniki:

50 dag ziemniaków

3 dag słoniny

10 dag wędliny

10 dag boczku wędzonego

cebula

½ szklanki śmietany

sól

tłuszcz do formy

2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Cebulę, słoninę, wędlinę, boczek posiekać, posolić dodać do startych ziemniaków. Starannie wymieszać masę.

Masę przełożyć do brytfanki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku. Upieczoną babkę podawać z kleksem śmietany.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments