Tradycyjny chleb irlandzki jak i inne chleby sodowe, nie zawierają drożdży, a do jego wypieku wykorzystuje się sodę. Taki chleb piecze się błyskawicznie, gdyż nie wymaga czekania by ciasto urosło, od razu wstawia się go po wyrobieniu do piekarnika. Co ważne, należy robić ciasto szybko i starać się, by jak najkrócej było wyrabiane rękami. Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu jest również chleb sodowy z orzechami oraz chleb z tymiankiem i kozim serem. Wszystkie warianty chleba są tak pyszne, że wystarczy odrobina masła oraz dojrzały pomidor i genialne w swej prostocie posiłek mamy gotowy. Smacznego!
Irlandzki chleb sodowy
Składniki:
250 g białej mąki
250 g mąki razowej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
25 dag masła pokrojonego w kostkę
½ litra maślanki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posypać foremkę do wypieku mąką. Wymieszać wszystkie suche składniki w dużej misce, dodać masło i utrzeć.
Wlać maślankę i szybko wyrobić ciasto przy pomocy dużego noża lub łopatki, szybko i delikatnie, końcami palców wyrobić ciasto (bardzo ostrożnie).
Uformować płaski, okrągły bochenek o średnicy 20 cm. Umieścić bochenek w foremce, naciąć powierzchnię na krzyż. Chleb piec przez 30-35 minut.
* By skórka była miękka, upieczony chleb przełożyć na kratkę, przykryć czystą ściereczką i poczekać do ostygnięcia.
Chleb sodowy z orzechami
Składniki:
400 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
50 g miękkich, suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
¼ litra jogurtu
175 ml mleka
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyłożyć foremkę do wypieku papierem do pieczenia oraz posypać mąką.
Mąkę, płatki owsiane, sól i sodę wsypać do dużej miski. Dodać pokrojone morele oraz orzechy, całość starannie wymieszać.
W osobnej misce połączyć jogurt z mlekiem, dodać do miski z pozostałymi składnikami. Ostrożnie i szybko ciasto wyrobić nożem.
Uformować płaski, okrągły bochenek o średnicy 20 cm. Umieścić bochenek w foremce, naciąć powierzchnię na krzyż. Chleb piec przez 30-35 minut.
Chleb sodowy z tymiankiem i kozim serem
Składniki:
300 g mąki pszennej
300 g mąki razowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
85 g drobno pokrojonego sera koziego
1 łyżka świeżych liści tymianku
½ litra jogurtu
1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, ser i tymianek. W środku zrobić dołek do którego wlać jogurt oraz 3 łyżki stołowe wody, miód. Szybko wymieszać do uzyskania miękkiego ciasta.
Na posypanej mąką foremce uformuj z ciasta kulę o szerokości około 16 cm. Wykonać na środku nacięcie nożem w kształcie krzyża i posypać mąką.
Chleb pieczemy przez 35 – 40 minut.
* Upieczony chleb przełożyć na kratkę, chwilkę odczekać i podawać na ciepło.