Marzy wam się pizza rodem ze słonecznej Italii? Przekonajcie się sami jak z pomocą dobrze dobranych składników zrobić lekkie ciasto, które będzie proste w wykonaniu, a przy tym smaczne, jak gdyby dopiero przyjechało z włoskiej restauracji.
Przepis na ciasto:
Składniki na 4/8 kulek (około 240 g jedna):
- 600g/ 1200g Tota! mąki pszennej typ 00
- 350ml/ 700ml wody zimnej (w tym kieliszek)
- 0,5g/ 1g suchych drożdży
- 16ml/ 32ml oliwy extra Virgin
- 18g/ 36g soli
Czas wyrastania:
W “bloku” 1h temperatura pokojowa (szczelnie zamknięte)
Następnie w kulkach szczelnie zamkniętych – 2h temperatura pokojowa. Ostatecznie w lodówce 24-48 h w wysokich pojemnikach. Składniki nakładamy, gdy ciasto ma temperaturę pokojową.
Wykonanie:
KROK 1: Do miski wlewamy zimną wodę, następnie mąkę i drożdże.
KROK 2: Wyrabiamy wstępnie ciasto
KROK 3: W kolejnym kroku dolewamy kieliszek wody, sól i dalej wyrabiamy kilka minut
KROK 4: Na koniec dolewamy oliwy, wyrabiamy całość do momentu aż oliwa zostanie wchłonięta przez nasze ciasto
KROK 5: Teraz odstawiamy, przykrywając ciasto mokrą ścierką lub pieluszką – na minimum pół godziny, aby ciasto odpoczęło
KROK 6: Porcjujemy nasze ciasto na kawałki – po około 240g jeden
KROK 7: Formujemy kulki, zamykając ciasto od spodu.
KROK 8: Po kilku godzinach wypoczynku w ciepłym miejscu, gdy kulki zwiększą swoją objętość dwukrotnie, są gotowe do użytku. Lecz najlepiej ciasto będzie smakować po 24-48h
KROK 10: Powodzenia i smacznego!
PRO TIP:
- Nadmiar możesz śmiało zamrozić.
- Ciasto w lodówce możecie trzymać w woreczku foliowym nawet parę dni
- Ciasta nie wałkujemy rozciągamy ręcznie
Materiał powstał we współpracy z Młyny Zbożowe Żabczyńscy