Marzy wam się pizza rodem ze słonecznej Italii? Przekonajcie się sami jak z pomocą dobrze dobranych składników zrobić lekkie ciasto, które będzie proste w wykonaniu, a przy tym smaczne, jak gdyby dopiero przyjechało z włoskiej restauracji.

Przepis na ciasto:

Składniki na 4/8 kulek (około 240 g jedna):

  • 600g/ 1200g Tota! mąki pszennej typ 00
  • 350ml/ 700ml wody zimnej (w tym kieliszek)
  • 0,5g/ 1g suchych drożdży
  • 16ml/ 32ml oliwy extra Virgin
  • 18g/ 36g soli

Czas wyrastania:

W “bloku” 1h temperatura pokojowa (szczelnie zamknięte)
Następnie w kulkach szczelnie zamkniętych – 2h temperatura pokojowa. Ostatecznie w lodówce 24-48 h w wysokich pojemnikach. Składniki nakładamy, gdy ciasto ma temperaturę pokojową.

Wykonanie:

KROK 1: Do miski wlewamy zimną wodę, następnie mąkę i drożdże.

KROK 2: Wyrabiamy wstępnie ciasto

KROK 3: W kolejnym kroku dolewamy kieliszek wody, sól i dalej wyrabiamy kilka minut

KROK 4: Na koniec dolewamy oliwy, wyrabiamy całość do momentu aż oliwa zostanie wchłonięta przez nasze ciasto

KROK 5: Teraz odstawiamy, przykrywając ciasto mokrą ścierką lub pieluszką – na minimum pół godziny, aby ciasto odpoczęło

KROK 6: Porcjujemy nasze ciasto na kawałki – po około 240g jeden

KROK 7: Formujemy kulki, zamykając ciasto od spodu.

KROK 8: Po kilku godzinach wypoczynku w ciepłym miejscu, gdy kulki zwiększą swoją objętość dwukrotnie, są gotowe do użytku. Lecz najlepiej ciasto będzie smakować po 24-48h

KROK 10: Powodzenia i smacznego!

PRO TIP:

  • Nadmiar możesz śmiało zamrozić.
  • Ciasto w lodówce możecie trzymać w woreczku foliowym nawet parę dni
  • Ciasta nie wałkujemy rozciągamy ręcznie

Materiał powstał we współpracy z Młyny Zbożowe Żabczyńscy

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments