Kto lubi kokos, to ciasto będzie dla niego idealne. Kokos króluje, ale nie dominuje, a pozostałe składniki sprawiają, że to ciasto smakuje każdemu. Beza nadaje ciastu lekkości, zaś kwaskowy dżem przełamuje jego słodycz. Najlepszy jest dżem z czarnej porzeczki, ale gdy nie ma go pod ręką można z powodzeniem zastąpić go dżemem malinowym lub wiśniowym. Wielką zaletą tego ciasta jest również to, że jest proste do wykonania i zawsze się udaje. Smacznego!
Składniki:
(na formę 18,5×28 cm)
Ciasto:
125 g mąki pszennej
80 g cukru
100 g wiórków kokosowych
Szczypta soli
100 g zimnego masła
3 żółtka
Beza:
60 g cukru
50 g wiórków kokosowych
3 białka
Kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Do przełożenia:
słoik dżemu z czarnej porzeczki ( lub innego, najlepiej kwaskowego)
1 łyżka wiórków kokosowych
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę połączyć z cukrem, wiórkami i solą. Dodać zimne masło i siekać na kruszonkę. Dodać żółtka, zamieszać nożem i zagnieść ciasto.
Beza:
Z białek, cukru i mąki ziemniaczanej ubić sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe, delikatnie zamieszać szpatułką.
Składanie ciasta:
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na prostokąt, nieco większy od spodu blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszkę, wypełniając spód oraz do połowy boki blaszki.
Na cieście rozsmarować dżem, na wierzchu wyłożyć bezę, posypać pozostałą 1 łyżką wiórków kokosowych. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Ostudzić i kroić na niewielkie porcje.
* Gdy ciasto zacznie się za mocno rumienić, można w połowie pieczenia przykryć blaszkę folią aluminiową.