Tort bezowy może być delikatny jak puszek, pachnący wanilią i okraszony kawałkami brzoskwiń. Może być ozdobą wielkich uroczystości takich jak komunie lub cieszyć łasuchów zupełnie bez okazji. Tort bezowy z brzoskwiniami jest uniwersalny i co istotne, bardzo prosty do wykonania. Wszystkim zapracowanym, zmagającym się z brakiem czasu podpowiem, że w niektórych cukierniach można kupić same blaty bezowe i w domu wystarczy przygotować bitą śmietanę, owoce sezonowe i stworzyć swój autorski tort 🙂 Dla bardziej ambitnych proponuję w pełni samodzielny wypiek i stworzenie własnego, niebiańskiego smakołyku. Smacznego!

Składniki:

Blaty z białek

20 dag mąki

40 dag cukru pudru

1 cukier wanilinowy

8 białek

Przygotowanie blatów bezowych:

Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i cukier wanilinowy.

Do ubitych białek partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Na papierze do pieczenia odrysować 2 koła (od dużego talerza). Wyłożyć masę na 2 blaszkach do pieczenia, wyłożonych odrysowanym papierem.

Piec w temperaturze 105 stopni C (z termoobiegiem) lub 120 stopni C (bez termoobiegu) przez pierwsze 45 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 100 stopni C i suszyć blaty bezowe przez ok. 2 godziny.

Przełożenie tortu:

1 puszka brzoskwiń

300 ml śmietany kremówki

1 serek mascarpone lub ricotta

1 cukier wanilinowy

1 słoik konfitury brzoskwiniowej

Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie tortu:

Śmietanę mocno schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy oraz serek i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze cząstki (pozostawić 2 połówki do dekoracji).

Na pierwszy blat wyłożyć konfiturę brzoskwiniową oraz pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwinie wyłożyć połowę kremu z ubitej śmietany.

Położyć drugi blat, lekko docisnąć. Na wierzchu rozłożyć pozostały krem. Udekorować brzoskwiniami oraz listkami świeżej mięty.

Tort schłodzić, najlepiej smakuje na drugi dzień.

* Zamiast brzoskwiń można wykorzystać markuję i ananasa w puszce lub owoce sezonowe takie jak maliny, borówki, wiśnie.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments