Muffinki mocno kakaowe, z czekoladowymi, płynnymi akcentami, to przepyszny smakołyk na każdą okazję. Do ich przygotowania wystarczą proste składniki i kilka minut czasu. Warto, po ich upieczeniu, udekorować muffinki malinami, gdyż pięknie kontrastują z prawie czarnymi babeczkami. Smacznego!

Składniki:

2 jajka

210 g mąki pszennej

85 g mąki kukurydzianej

100 g masła

120 g brązowego cukru

360 ml śmietany kremówki

50 g niesłodzonego kakao w proszku

100 g czekolady

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, włączając dolną i górną grzałkę. Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Oba gatunki mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski.

Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski dodać cukier i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.

W drugiej misce ubić lekko jajka ze śmietaną, dodać ostudzone masło i wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami z pierwszej miski kilkoma, kulistymi ruchami przy użyciu szpatułki.

Nie ucierać ciasta, by masa pozostała grudkowata. W formie do pieczenia muffinów rozmieścić 12 papilotek, napełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.

Ważne, by nie otwierać piekarnika przez pierwsze 18 minut od początku pieczenia, gdyż ciasto może opaść.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie przez 5 minut, po tym czasie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

* Gdy muffiny są jeszcze gorące, na środek każdej położyć odrobinę czekolady, w którą można włożyć do dekoracji malinę, migdał lub orzech, lub po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments