Muffinki mocno kakaowe, z czekoladowymi, płynnymi akcentami, to przepyszny smakołyk na każdą okazję. Do ich przygotowania wystarczą proste składniki i kilka minut czasu. Warto, po ich upieczeniu, udekorować muffinki malinami, gdyż pięknie kontrastują z prawie czarnymi babeczkami. Smacznego!
Składniki:
2 jajka
210 g mąki pszennej
85 g mąki kukurydzianej
100 g masła
120 g brązowego cukru
360 ml śmietany kremówki
50 g niesłodzonego kakao w proszku
100 g czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, włączając dolną i górną grzałkę. Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Oba gatunki mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski.
Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Do miski dodać cukier i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić lekko jajka ze śmietaną, dodać ostudzone masło i wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami z pierwszej miski kilkoma, kulistymi ruchami przy użyciu szpatułki.
Nie ucierać ciasta, by masa pozostała grudkowata. W formie do pieczenia muffinów rozmieścić 12 papilotek, napełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut do uzyskania tzw. suchego patyczka.
Ważne, by nie otwierać piekarnika przez pierwsze 18 minut od początku pieczenia, gdyż ciasto może opaść.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić muffiny w formie przez 5 minut, po tym czasie przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
* Gdy muffiny są jeszcze gorące, na środek każdej położyć odrobinę czekolady, w którą można włożyć do dekoracji malinę, migdał lub orzech, lub po ostudzeniu można je posypać cukrem pudrem.