Awokado ze względu na swoje walory smakowe, barwę i konsystencję, jest świetnym produktem na doskonałe przystawki. Wystarczy połączyć je z kilkoma ogólnodostępnymi składnikami, by wyczarować pyszne i zdrowe danie. Oprócz kolorowych sałatek warto również przygotować guacamole, klasyczną pastę z awokado, którą można podawać z surowymi warzywami, potrawami z grilla, owocami morza lub pieczywem. Smacznego!
Sałatka z awokado z granatami
Składniki:
(na 4 porcje)
mieszanka sałat z rukolą
1 awokado
8 pomidorków koktajlowych
1 granat
20 jeżyn lub malin
20 orzechów pekan
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki soku z pomarańczy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z awokado usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Owoc granatu przeciąć na pół, wyjąć pestki i przełożyć do miseczki. Jeżyny opłukać.
Przygotować sos: wymieszać w jednym naczyniu olej, sok z pomarańczy i musztardę. Doprawić sola i pieprzem. Sałatę rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć po kilka plasterków awokado, pomidorki, jeżyny i orzechy. Obsypać ziarenkami granatu. Każdą porcję sałaty polać sosem. Podawać od razu.
Sałatka z awokado z żurawiną
Składniki:
(na 2 porcje)
garść świeżego szpinaku
garść rukoli
1 awokado
garść suszonej żurawiny
płatki migdałów
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Resztę soku z cytryny i oliwę wlać do miseczki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mieszać, do uzyskania jednolitego sosu.
Rukolę i szpinak rozłożyć na talerzach. Na wierzchu wyłożyć pokrojone awokado. Obsypać żurawiną i płatkami migdałów. Sałatę skropić sosem. Podawać od razu.
Caprese z awokado i pieczarkami
Składniki:
(na 2 porcje)
1 awokado
kilka pieczarek
2 pomidory
250 g mozzarelli
listki świeżej bazylii
garść rukoli
ocet winny
1 łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek
krem balsamiczny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Pieczarki, rukolę i bazylię dokładnie umyć i osuszyć. Z cukru i oliwy zrobić sos, doprawić go solą i pieprzem.
Mozzarellę i pomidory pokroić na plasterki, ułożyć je naprzemiennie wzdłuż brzegu talerza. Skropić kremem balsamicznym.
Środek talerza wypełnić listkami bazylii i rukoli. Pieczarki i awokado pokroić na plasterki i położyć na listkach. Sałatę skropić sosem. Podawać od razu.
Guacamole
Składniki:
2 dojrzałe awokado
½ limonki
½ czerwonej papryki
½ papryczki chili
1 cebula
1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny, miąższ wyjąć łyżką i rozdrobnić go widelcem. Wycisnąć sok z limonki, dodać go do awokado i przemieszać.
Z połówki czerwonej papryki usunąć nasiona, a miąższ pokroić w małą kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać. Kolendrę opłukać i osuszyć, posiekać.
Do awokado dodać rozdrobnione składniki i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.
papryka w guacamole? a gdzie cebula? troszkę zmodyfikowany przepis