Przygotowane w ten sposób warzywa są bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu oraz zdrowe. Genialnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno. Zawsze staram się, by wykorzystać różne warzywa: marchew, pietruszkę, buraka, ziemniaki, bataty, seler i koniecznie czosnek! Dodatkowo podaję do tak upieczonych warzyw sos czosnkowy, wykonany na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego! 🙂
Warzywa korzenne z piekarnika
Składniki:
1 duża marchew
1 batat (lub 2 ziemniaki)
1 burak ćwikłowy
1 pietruszka
1 seler korzenny
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz cytrynowy
1 gałązka tymianku, rozmarynu (lub zioła suszone)
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Pokroić w spore kawałki.
Czosnek podzielić na ząbki (nie obierać ich z łupin).
Przygotować blachę z piekarnika, polać na nią 1 łyżkę oliwy, rozsmarować całą powierzchnię. Rozłożyć na niej równomiernie warzywa i czosnek. Całość pokropić 1 łyżką oliwy, obtaczając warzywa w oliwie.
Posolić, posypać pieprzem cytrynowym i ziołami.
Wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Hm…burak, batat, ziemniak dla cukrzyka?