Przygotowane w ten sposób warzywa są bardzo smaczne, łatwe w wykonaniu oraz zdrowe. Genialnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno. Zawsze staram się, by wykorzystać różne warzywa: marchew, pietruszkę, buraka, ziemniaki, bataty, seler i koniecznie czosnek! Dodatkowo podaję do tak upieczonych warzyw sos czosnkowy, wykonany na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego! 🙂

Warzywa korzenne z piekarnika

Składniki:

1 duża marchew

1 batat (lub 2 ziemniaki)

1 burak ćwikłowy

1 pietruszka

1 seler korzenny

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy

sól, pieprz cytrynowy

1 gałązka tymianku, rozmarynu (lub zioła suszone)

Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Pokroić w spore kawałki.

Czosnek podzielić na ząbki (nie obierać ich z łupin).

Przygotować blachę z piekarnika, polać na nią 1 łyżkę oliwy, rozsmarować całą powierzchnię. Rozłożyć na niej równomiernie warzywa i czosnek. Całość pokropić 1 łyżką oliwy, obtaczając warzywa w oliwie.

Posolić, posypać pieprzem cytrynowym i ziołami.

Wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tamta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tamta
Gość
Tamta

Hm…burak, batat, ziemniak dla cukrzyka?