Człowiek przynajmniej w 60 proc. składa się z wody. Nasze codzienne obowiązki, dieta i aktywność fizyczna skutecznie regulują jej obieg w naszym organizmie, dlatego tak ważne jest, żeby dostarczać ją na bieżąco. Codziennie powinniśmy wypijać ok. 2 litrów wody dziennie.

Kiedy już zdecydujemy wyrobić w sobie zdrowy nawyk picia wody powinniśmy zastanowić się, którą wodę wybrać. Półki sklepowe po brzegi wypełnione są różnymi rodzajami i markami wody, które różnią się składem minerałów i smakiem. Żeby nie zniechęcić się tak szybko, powinniśmy wybrać właśnie tę wodę, która odpowiada zarówno potrzebom naszego organizmu, jak i naszym kubkom smakowym.

Źródlana i mineralna. Czym się różnią?

Dostępne na rynku wody dzielimy przede wszystkim na wodę źródlaną i mineralną. Według najprostszego podziału, woda mineralna to ta, w której ilość składników mineralnych wynosi powyżej 500 mg/l (do ok. 1000 mg/l – powyżej tej granicy znajdują się już wody lecznicze). Natomiast woda źródlana zawiera zazwyczaj do 500 mg/l składników mineralnych.

Oba te rodzaje wody są wydobywane z podziemnych źródeł o pierwotnej czystości i nie wymagają uzdatniania – są zatem butelkowane od razu po wydobyciu. Woda mineralna – ze względu na wysoką zawartość minerałów – jest twardsza i ma mocniejszy, bardziej intensywny smak. Dostarcza również organizmowi większą dawkę takich składników, jak np. żelazo, magnez, sód czy wapń. Są one istotne dla prawidłowego funkcjonowania m.in. układu trawiennego, odpornościowego, nerwowego czy mięśniowego, pod warunkiem jednak, że występują w odpowiednim stężeniu.

Podobnie jak niedobór tych składników, również ich nadmiar, może niekorzystnie wpływać na naszą kondycję, powodując dolegliwości nerek i stawów, nadciśnienie, obrzęki czy mrowienie i skurcze. Woda źródlana jest łagodniejsza zarówno w smaku, jak i w sposobie oddziaływania na organizm.

Kto powinien pić wodę mineralną?

* Kobiety w ciąży, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne. Warto jednak wybierać wody o niskiej zawartości sodu

* Osoby uprawiające sport

* Osoby często przebywające w wysokich temperaturach, w ciepłym klimacie

* Osoby cierpiące na osteoporozę

* Osoby zmagające się z zaburzeniami układu trawienia i dolegliwościami żołądkowymi

W zależności od zapotrzebowania naszego organizmu na różne składniki mineralne powinniśmy wybierać wody, które zawierają np. dużą ilość magnezu czy wapnia, a mało sodu itp. Osoby, które nie zmagają się z żadnymi większymi problemami zdrowotnymi i prowadzą umiarkowany tryb życia, również mogą pić wodę mineralną o dużej ilości składników mineralnych, jednak w mniejszych ilościach.

Dla kogo najlepsza jest woda źródlana?

* Dla dzieci i niemowląt (woda o niskiej zawartości sodu i siarczanów). Niemowlętom należy podawać tylko wodę przegotowaną

* Dla osób starszych

* Dla osób prowadzących tryb życia charakteryzujący się umiarkowaną aktywnością fizyczną

* Dla osób cierpiących na nadciśnienie oraz choroby nerek i serca

Wodę źródlaną, o niskiej zawartości składników mineralnych, może pić praktycznie każdy z nas, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Ze względu na swój neutralny charakter nadaje się ona także do parzenia kawy czy herbaty oraz przygotowywania posiłków

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o