Herbaty z gałązek są zdrowsze od naparów z owoców i liści roślin leczniczych, gdyż zawierają o wiele więcej cennych składników. Pędy drzew i krzewów owocowych dostarczają składniki odżywcze, wzmacniają organizm oraz leczą. Takie dzikie herbatki są bardzo aromatyczne i doskonale potrafią rozgrzewać. Warto je pić przez cały rok, zastępując sztucznie aromatyzowane i barwione herbaty smakowe, kupowane w sklepach. Pijmy je dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Herbata z gałązek brzozy
Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, pomaga w bólach głowy spowodowanych przez chore zatoki.
1 garść pociętych gałązek brzozy
1 litr wody
Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Odcedzić przed podaniem.
Herbata z gałązek czeremchy
Działa ściągająco, moczopędnie i przeciwreumatycznie.
1 garść pociętych gałązek czeremchy
2 cm laski wanilii
1 łyżeczka brązowego cukru.
1 litr wody
Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Do gorącego wywaru dodać laskę wanilii i cukier, gotować kolejne 5 minut. Odcedzić przed podaniem.
Herbata z pędów malin
Działa napotnie, bakteriobójczo, rozkurczowo, wzmacniająco i przeciwgorączkowo. Zastępuje aspirynę i środki przeciwbólowe.
1 garść pociętych pędów maliny
½ litra wody
Pocięte pędy malin zalać wodą w ten sposób, aby były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Odcedzić przed podaniem.
* Herbatkę można dosłodzić miodem.
Herbata z gałązek wiśni
Działa leczniczo na drogi moczowe, delikatnie usuwa piasek z nerek, pomaga w zapaleniu pęcherza.
1 garść pociętych gałązek wiśni
1 litr wody
Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Odcedzić przed podaniem.
Herbatka z gałązek gruszy
Oczyszcza nerki, poprawia wzrok. Dodaje urody, znikają ciemne kręgi pod oczami, poprawia się cera.
1 garść pociętych gałązek gruszy
1 litr wody
Gałązki gruszy pokroić na kawałki. Umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, po czym odcedzić.
Pić szklankę wywaru 3 razy dziennie przez 3-4 tygodnie. Nie dodawać cukru, miodu ani żadnych innych dodatków.
* Warto łączyć ze sobą gałązki różnych krzewów i drzew, herbatki będą ciekawsze w smaku i bardziej aromatyczne.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels