Herbaty z gałązek są zdrowsze od naparów z owoców i liści roślin leczniczych, gdyż zawierają o wiele więcej cennych składników. Pędy drzew i krzewów owocowych dostarczają składniki odżywcze, wzmacniają organizm oraz leczą. Takie dzikie herbatki są bardzo aromatyczne i doskonale potrafią rozgrzewać. Warto je pić przez cały rok, zastępując sztucznie aromatyzowane i barwione herbaty smakowe, kupowane w sklepach. Pijmy je dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Herbata z gałązek brzozy

Działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, pomaga w bólach głowy spowodowanych przez chore zatoki.

1 garść pociętych gałązek brzozy

1 litr wody

Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Odcedzić przed podaniem.

Herbata z gałązek czeremchy

Działa ściągająco, moczopędnie i przeciwreumatycznie.

1 garść pociętych gałązek czeremchy

2 cm laski wanilii

1 łyżeczka brązowego cukru.

1 litr wody

Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Do gorącego wywaru dodać laskę wanilii i cukier, gotować kolejne 5 minut. Odcedzić przed podaniem.

Herbata z pędów malin

Działa napotnie, bakteriobójczo, rozkurczowo, wzmacniająco i przeciwgorączkowo. Zastępuje aspirynę i środki przeciwbólowe.

1 garść pociętych pędów maliny

½ litra wody

Pocięte pędy malin zalać wodą w ten sposób, aby były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Odcedzić przed podaniem.

* Herbatkę można dosłodzić miodem.

Herbata z gałązek wiśni

Działa leczniczo na drogi moczowe, delikatnie usuwa piasek z nerek, pomaga w zapaleniu pęcherza.

1 garść pociętych gałązek wiśni

1 litr wody

Gałązki zalać wodą, doprowadzić do temperatury bliskiej wrzenia (nie gotować) i utrzymywać ją przez 30 minut. Odcedzić przed podaniem.

Herbatka z gałązek gruszy

Oczyszcza nerki, poprawia wzrok. Dodaje urody, znikają ciemne kręgi pod oczami, poprawia się cera.

1 garść pociętych gałązek gruszy

1 litr wody

Gałązki gruszy pokroić na kawałki. Umyć i zalać wodą. Gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, po czym odcedzić.

Pić szklankę wywaru 3 razy dziennie przez 3-4 tygodnie. Nie dodawać cukru, miodu ani żadnych innych dodatków.

* Warto łączyć ze sobą gałązki różnych krzewów i drzew, herbatki będą ciekawsze w smaku i bardziej aromatyczne.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments