Sezon na grillowanie rozpoczęty, dlatego na ruszcie, obok kiełbasek i kaszanki, koniecznie muszą znaleźć się żeberka. Warto poświęcić im trochę czasu i za ich przygotowanie zabrac się dzień wcześniej. Odpowiednio obgotowane, marynowane, a potem przygotowane na grillu zachwycą każdego smakosza. Dla zabieganych jest przepis na żeberka błyskawiczne, też będą pyszne. Smacznego! 🙂

Żeberka pikantne

Składniki:

(8-10 porcji)

1,5 kg chudych żeberek wieprzowych

2 kostki bulionu warzywnego

Marynata:

1 szklanka keczupu

½ szklanki płynnego miodu

3 ząbki czosnku

1 mały strączek papryczki chilli

1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

2 łyżki sosu sojowego

tymianek, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z kostkami bulionu. Żeberka umyć, osuszyć, wrzucić do bulionu i gotować na małym 30 minut. Przygotować marynatę: czosnek i papryczkę oczyścić, drobno posiekać. Połączyć z keczupem, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, szczyptą soli i cukru.

Żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na porcje, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie osączyć z marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i piec na ruszcie z obu stron o 15 minut.

Żeberka z sosem

Składniki:

(10 porcji)

1,5 kg chudych żeberek wieprzowych

2 kostki bulionu warzywnego

2 listki laurowe

1 goździk

2 łyżki octu

skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

Sos:

3 duże cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

4 łyżki keczupu

10 dag przecieru pomidorowego

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego)

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, połowę zeszklić na oleju. Dodać keczup, przecier pomidorowy, miód, sos sojowy i 1 łyżkę octu. Doprawić solą, musztardą, pieprzem i imbirem. Sos gotować 10 minut, stale mieszając.

Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać kostki bulionowe, resztę cebuli z czosnkiem, listki laurowe, goździki, 2 łyżki octu i skórki otarte z cytryny i pomarańczy. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje i włożyć do garnka z wrzącym wywarem. Gotować 20 minut.

Żeberka wyjąć, osuszyć, posmarować sosem i piec na ruszcie po 10 minut z każdej strony, często smarując sosem.

Żeberka dla zabieganych

Składniki:

(8-10 porcji)

1,5 kg chudych żeberek wieprzowych

Sól, pieprz

Marynata:

3 ząbki czosnku

2 duże cebule

2 łyżki musztardy

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka mielonego kminku

3 łyżki oleju

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: cebule, czosnek obrać i drobno posiekać. Połączyć składniki marynaty z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, posmarować marynatą, przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Następnie żeberka wyjąć, ułożyć na aluminiowej taczce i grillować, stale je odwracając, po 15 minut z każdej strony.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o