Sezon na grillowanie rozpoczęty, dlatego na ruszcie, obok kiełbasek i kaszanki, koniecznie muszą znaleźć się żeberka. Warto poświęcić im trochę czasu i za ich przygotowanie zabrac się dzień wcześniej. Odpowiednio obgotowane, marynowane, a potem przygotowane na grillu zachwycą każdego smakosza. Dla zabieganych jest przepis na żeberka błyskawiczne, też będą pyszne. Smacznego! 🙂
Żeberka pikantne
Składniki:
(8-10 porcji)
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
2 kostki bulionu warzywnego
Marynata:
1 szklanka keczupu
½ szklanki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 mały strączek papryczki chilli
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
tymianek, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z kostkami bulionu. Żeberka umyć, osuszyć, wrzucić do bulionu i gotować na małym 30 minut. Przygotować marynatę: czosnek i papryczkę oczyścić, drobno posiekać. Połączyć z keczupem, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, szczyptą soli i cukru.
Żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na porcje, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie osączyć z marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i piec na ruszcie z obu stron o 15 minut.
Żeberka z sosem
Składniki:
(10 porcji)
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
2 kostki bulionu warzywnego
2 listki laurowe
1 goździk
2 łyżki octu
skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
Sos:
3 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
4 łyżki keczupu
10 dag przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, połowę zeszklić na oleju. Dodać keczup, przecier pomidorowy, miód, sos sojowy i 1 łyżkę octu. Doprawić solą, musztardą, pieprzem i imbirem. Sos gotować 10 minut, stale mieszając.
Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać kostki bulionowe, resztę cebuli z czosnkiem, listki laurowe, goździki, 2 łyżki octu i skórki otarte z cytryny i pomarańczy. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje i włożyć do garnka z wrzącym wywarem. Gotować 20 minut.
Żeberka wyjąć, osuszyć, posmarować sosem i piec na ruszcie po 10 minut z każdej strony, często smarując sosem.
Żeberka dla zabieganych
Składniki:
(8-10 porcji)
1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
Sól, pieprz
Marynata:
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 łyżki musztardy
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mielonego kminku
3 łyżki oleju
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: cebule, czosnek obrać i drobno posiekać. Połączyć składniki marynaty z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, posmarować marynatą, przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Następnie żeberka wyjąć, ułożyć na aluminiowej taczce i grillować, stale je odwracając, po 15 minut z każdej strony.