Ognista zupa z papryki jest dla osób ceniących oryginalne dania z charakterem. Jest pikantna i bardzo wyrazista w smaku. Dodatek kulek mięsnych sprawia, że jest bardzo pożywna i może z powodzeniem stanowić samodzielne danie. Jest niebanalna i uniwersalna, może być codziennym daniem serwowanym domownikom, jak również wykwintną przystawką, podawaną podczas szczególnym okazji. Jest pyszna, dlatego proponuję by od razu ugotować jej podwójną porcję. Smacznego!
Składniki:
20 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
4 małe ogórki konserwowe
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonej papryczki chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki. Ogórki pokroić w talarki. Przygotować miskę, mięso mielone doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką papryczki chili. Masę mięsną wyrobić, uformować małe kuleczki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać bulion, paprykę i ogórki. Zagotować, delikatnie włożyć kulki mięsne. Kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem.