Ognista zupa z papryki jest dla osób ceniących oryginalne dania z charakterem. Jest pikantna i bardzo wyrazista w smaku. Dodatek kulek mięsnych sprawia, że jest bardzo pożywna i może z powodzeniem stanowić samodzielne danie. Jest niebanalna i uniwersalna, może być codziennym daniem serwowanym domownikom, jak również wykwintną przystawką, podawaną podczas szczególnym okazji. Jest pyszna, dlatego proponuję by od razu ugotować jej podwójną porcję. Smacznego!

Składniki:

20 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 pomarańczowa papryka

2 cebule

4 małe ogórki konserwowe

2 łyżki słodkiej papryki

2 łyżeczki suszonej papryczki chili

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 litr bulionu

sól, pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w słupki. Ogórki pokroić w talarki. Przygotować miskę, mięso mielone doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką papryczki chili. Masę mięsną wyrobić, uformować małe kuleczki.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.

Dodać bulion, paprykę i ogórki. Zagotować, delikatnie włożyć kulki mięsne. Kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments