Większość z nas uwielbia placki ziemniaczane i racuchy z jabłkami, ale placuszki z innych warzyw są mało znane, a szkoda. Przygodę z nowymi warzywnymi smakołykami proponuję rozpocząć od placuszków cukiniowo-ziemniaczanych, do przygotowania których nie używa się mąki. Warto również usmażyć placuszki z włoskiej kapusty oraz aromatyczne placki z selera, wywodzące się z kuchni podlaskiej. Seler w tym przepisie można zastąpić wszystkimi warzywami korzeniowymi, też będzie pysznie. Smacznego!
Placuszki cukiniowo-ziemniaczane
Składniki:
2 małe cukinie
2 średnie ziemniaki
5 dag startego, żółtego sera
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać. Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wycisnąć z jak największej ilości płynu. Jajka rozbełtać, połączyć ze startymi warzywami, serem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, masę nakładać łyżką, spłaszczać i smażyć z obydwu stron, na średnim ogniu do zrumienienia.
* Podawać z sosem jogurtowym lub keczupem.
Placuszki z włoskiej kapusty
Składniki:
Placki:
50 dag kapusty włoskiej
2 ziemniaki
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz
Sos:
2 puszki pokrojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę posiekać. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce połączyć kapustę, masę ziemniaczano-cebulową, rozbełtane jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.
Sos: Na rozgrzany olej wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory i posiekany koperek, powoli zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Placki z selera
Składniki:
80 dag selera korzeniowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag startego, żółtego sera
2 jajka
sól, pieprz czarny mielony
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Obrać selery i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce połączyć selera z serem i jajkami, zamieszać, dodać mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wlewać porcje masy, smażyć placuszki z obydwu stron na rumiano.
* Podawać posypane natką pietruszki z jogurtem naturalnym.
Pani Małgorzata to piękna, mądra i sympatyczna kobieta. Jej przepisy są orginalne, dania smaczne i zdrowe. Polecam serdecznie