Większość z nas uwielbia placki ziemniaczane i racuchy z jabłkami, ale placuszki z innych warzyw są mało znane, a szkoda. Przygodę z nowymi warzywnymi smakołykami proponuję rozpocząć od placuszków cukiniowo-ziemniaczanych, do przygotowania których nie używa się mąki. Warto również usmażyć placuszki z włoskiej kapusty oraz aromatyczne placki z selera, wywodzące się z kuchni podlaskiej. Seler w tym przepisie można zastąpić wszystkimi warzywami korzeniowymi, też będzie pysznie. Smacznego!

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Składniki:

2 małe cukinie

2 średnie ziemniaki

5 dag startego, żółtego sera

2 jajka

szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać. Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wycisnąć z jak największej ilości płynu. Jajka rozbełtać, połączyć ze startymi warzywami, serem oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, masę nakładać łyżką, spłaszczać i smażyć z obydwu stron, na średnim ogniu do zrumienienia.

* Podawać z sosem jogurtowym lub keczupem.

Placuszki z włoskiej kapusty

Składniki:

Placki:

50 dag kapusty włoskiej

2 ziemniaki

1 cebula

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz

Sos:

2 puszki pokrojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

pęczek koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę posiekać. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce połączyć kapustę, masę ziemniaczano-cebulową, rozbełtane jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem.

Sos: Na rozgrzany olej wrzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory i posiekany koperek, powoli zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Placki z selera

Składniki:

80 dag selera korzeniowego

4 łyżki mąki ziemniaczanej

10 dag startego, żółtego sera

2 jajka

sól, pieprz czarny mielony

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Obrać selery i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce połączyć selera z serem i jajkami, zamieszać, dodać mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wlewać porcje masy, smażyć placuszki z obydwu stron na rumiano.

* Podawać posypane natką pietruszki z jogurtem naturalnym.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments