Kuchnia arabska to niezwykłe dania, aromatyczne i kolorowe, które potrafią obezwładniać swym cudownym zapachem i różnorodnością. Zachęcam do wypróbowania egzotycznych surówek, gdyż każda zachwyca swym niecodziennym smakiem. Nie bójcie się połączenia pomarańczy z rzodkiewkami czy selera z serkiem, to naprawdę dobrze smakuje. Smacznego!
Surówka tunezyjska
Składniki:
75 dag dojrzałych, twardych pomidorów
2 duże papryki
1 średnia cebula
½ papryczka chili
10 dag tuńczyka z konserwy
2 jaja na twardo pokrojone w plasterki
1 łyżka kaparów (lub 2 łyżki posiekanego ogórka kiszonego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać, przeciąć na połowę, lekko wycisnąć sok i nasiona, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać. Przygotowane warzywa przełożyć do salaterki.
Tuńczyka osączyć z zalewy, drobno rozkruszyć na warzywa.Dodać kapary i jajka. Składniki na sos wymieszać, polać surówkę. Przed podaniem wymieszać i posypać natką pietruszki.
* Zamiast tuńczyka można wykorzystać pokrojone w kostkę, gotowane mięso z piersi kurczaka.
Seler po arabsku
Składniki:
1 seler korzeniowy
1 serek kanapkowy
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
½ kubeczka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Seler dokładnie wymyć, obrać, drobno posiekać. Serek wymieszać z oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Do salaterki włożyć drobno posiekanego selera, wymieszać z serkiem.
Surówka marokańska
Składniki:
2 pomarańcze
1 pęczek rzodkiewek
Sól
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać, dokładnie usuwając białe części skórki, pokroić je w cienkie plasterki. Każdy plasterek przeciąć na kilka części, przełożyć do salaterki.
Rzodkiewki po oczyszczeniu pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomarańczy, osolić i wymieszać. Całość pokropić sokiem z cytryny.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels