Kuchnia arabska to niezwykłe dania, aromatyczne i kolorowe, które potrafią obezwładniać swym cudownym zapachem i różnorodnością. Zachęcam do wypróbowania egzotycznych surówek, gdyż każda zachwyca swym niecodziennym smakiem. Nie bójcie się połączenia pomarańczy z rzodkiewkami czy selera z serkiem, to naprawdę dobrze smakuje. Smacznego!

Surówka tunezyjska

Składniki:

75 dag dojrzałych, twardych pomidorów

2 duże papryki

1 średnia cebula

½ papryczka chili

10 dag tuńczyka z konserwy

2 jaja na twardo pokrojone w plasterki

1 łyżka kaparów (lub 2 łyżki posiekanego ogórka kiszonego)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

2 łyżki soku z cytryny

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać, przeciąć na połowę, lekko wycisnąć sok i nasiona, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać. Przygotowane warzywa przełożyć do salaterki.

Tuńczyka osączyć z zalewy, drobno rozkruszyć na warzywa.Dodać kapary i jajka. Składniki na sos wymieszać, polać surówkę. Przed podaniem wymieszać i posypać natką pietruszki.

* Zamiast tuńczyka można wykorzystać pokrojone w kostkę, gotowane mięso z piersi kurczaka.

Seler po arabsku

Składniki:

1 seler korzeniowy

1 serek kanapkowy

sok z 1 cytryny

2 łyżki oliwy

½ kubeczka jogurtu naturalnego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Seler dokładnie wymyć, obrać, drobno posiekać. Serek wymieszać z oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Do salaterki włożyć drobno posiekanego selera, wymieszać z serkiem.

Surówka marokańska

Składniki:

2 pomarańcze

1 pęczek rzodkiewek

Sól

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Pomarańcze obrać, dokładnie usuwając białe części skórki, pokroić je w cienkie plasterki. Każdy plasterek przeciąć na kilka części, przełożyć do salaterki.

Rzodkiewki po oczyszczeniu pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do pomarańczy, osolić i wymieszać. Całość pokropić sokiem z cytryny.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments