Jaja faszerowane pieczarkami, szynką i chrzanem to klasyki, które zazwyczaj pojawiają się na stołach Polaków. Tak przygotowane jajka wciąż smakują wszystkim, dlatego zwłaszcza w okresie świąt, warto postawić na takie przystawki. Smacznego jajka!

Jaja faszerowane pieczarkami

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

6 dużych pieczarek

majonez

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

masło do smażenia

Przygotowanie:

Jaja przekroić na połowy, delikatnie wyjąć żółtka, uważając, by nie uszkodzić białek. Pieczarki bardzo drobno pokroić, podsmażyć na patelni z masłem. Ostudzone wymieszać z żółtkiem, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Białka napełnić masą, udekorować listkami natki pietruszki.

Jaja faszerowane z chrzanem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

4 łyżki majonezu

1 łyżka startego chrzanu

1 łyżeczka musztardy

sól, biały pieprz mielony, słodka papryka

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupek, każde przekroić wzdłuż na połowy. Delikatnie łyżeczką wyjąć żółtka do miseczki, rozetrzeć je widelcem. Do miseczki z żółtkami dodać majonez, chrzan i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Jajka ułożyć na półmisku posypując papryką.

Jaja faszerowane szynką

Składniki

6 jajek ugotowanych na twardo

150 g szynki konserwowej

2-3 łyżki śmietany

sól i pieprz do smaku

sos tatarski

Przygotowanie

Jajka obrać ze skorupek, każde przekroić wzdłuż na połowy. Delikatnie łyżeczką wyjąć żółtka. W maszynce do mięsa zemleć szynkę razem z żółtkami. Do masy dodać śmietanę i przyprawy, wymieszać całość dokładnie. Połówki jajek napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć jaja na półmisku i polać sosem tatarskim.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments