Jaja faszerowane pieczarkami, szynką i chrzanem to klasyki, które zazwyczaj pojawiają się na stołach Polaków. Tak przygotowane jajka wciąż smakują wszystkim, dlatego zwłaszcza w okresie świąt, warto postawić na takie przystawki. Smacznego jajka!
Jaja faszerowane pieczarkami
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
6 dużych pieczarek
majonez
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
masło do smażenia
Przygotowanie:
Jaja przekroić na połowy, delikatnie wyjąć żółtka, uważając, by nie uszkodzić białek. Pieczarki bardzo drobno pokroić, podsmażyć na patelni z masłem. Ostudzone wymieszać z żółtkiem, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę oraz drobno pokrojoną natką pietruszki. Białka napełnić masą, udekorować listkami natki pietruszki.
Jaja faszerowane z chrzanem
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki majonezu
1 łyżka startego chrzanu
1 łyżeczka musztardy
sól, biały pieprz mielony, słodka papryka
Przygotowanie:
Jajka obrać ze skorupek, każde przekroić wzdłuż na połowy. Delikatnie łyżeczką wyjąć żółtka do miseczki, rozetrzeć je widelcem. Do miseczki z żółtkami dodać majonez, chrzan i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Jajka ułożyć na półmisku posypując papryką.
Jaja faszerowane szynką
Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
150 g szynki konserwowej
2-3 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
sos tatarski
Przygotowanie
Jajka obrać ze skorupek, każde przekroić wzdłuż na połowy. Delikatnie łyżeczką wyjąć żółtka. W maszynce do mięsa zemleć szynkę razem z żółtkami. Do masy dodać śmietanę i przyprawy, wymieszać całość dokładnie. Połówki jajek napełnić przygotowanym farszem. Ułożyć jaja na półmisku i polać sosem tatarskim.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels