Naleśniki można jeść bez względu na porę roku. Można je podawać na wiele różnych sposobów, zaczynając od tych tradycyjnych – słodkich lub z serem bądź mięsem, a kończąc na tych najbardziej wymagających. Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki meksykańskie, które idealnie sprawdzą się na chłodne dni.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
3 szklanki mleka
2 jajka
½ szklanki oleju
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia (używamy opcjonalnie, żeby ciasto było bardziej puszyste)
farsz:
pół kilo mięsa mielonego
sos meksykański
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
2 papryczki chilli
2 duże papryki
cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
kilka listków świeżej bazylii
pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
oregano
Innych przypraw używamy według własnego uznania.
Przygotowanie:
ciasto:
Do miski dodajemy jajka i ubijamy z nich pianę.
Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
Smażymy na patelni do momentu przyrumienienia się ciasta (ok. 1,5 minuty)
Przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.
Do smażenia nie używamy już oleju. Olej zawarty jest w cieście po to, by podczas smażenia naleśniki się nie przypalały.
farsz:
Mięso podsmażamy, dodajemy roztarty czosnek i pokrojoną cebulę, chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy i dusimy jeszcze 10-12 minut.
Do mięsa dodajemy paprykę i papryczkę chilli. Chwilę smażymy na małym ogniu.
Dodajemy kukurydzę i fasolę, wlewamy sos meksykański.
Wszystko smażymy do momentu aż wszystkie składniki razem się połączą.
Naleśniki uzupełniamy farszem i zawijamy według uznania.
Całe danie możemy posypać startą mozzarellą.
Smacznego 🙂