Naleśniki można jeść bez względu na porę roku. Można je podawać na wiele różnych sposobów, zaczynając od tych tradycyjnych – słodkich lub z serem bądź mięsem, a kończąc na tych najbardziej wymagających. Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki meksykańskie, które idealnie sprawdzą się na chłodne dni.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki

3 szklanki mleka

2 jajka

½ szklanki oleju

szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia (używamy opcjonalnie, żeby ciasto było bardziej puszyste)

farsz:

pół kilo mięsa mielonego

sos meksykański

pół puszki kukurydzy

pół puszki czerwonej fasoli

2 papryczki chilli

2 duże papryki

cebula

2 ząbki czosnku

pieprz, sól

kilka listków świeżej bazylii

pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki

oregano

Innych przypraw używamy według własnego uznania.

Przygotowanie:

ciasto:

Do miski dodajemy jajka i ubijamy z nich pianę.

Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.

Smażymy na patelni do momentu przyrumienienia się ciasta (ok. 1,5 minuty)

Przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę.

Do smażenia nie używamy już oleju. Olej zawarty jest w cieście po to, by podczas smażenia naleśniki się nie przypalały.

farsz:

Mięso podsmażamy, dodajemy roztarty czosnek i pokrojoną cebulę, chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy i dusimy jeszcze 10-12 minut.

Do mięsa dodajemy paprykę i papryczkę chilli. Chwilę smażymy na małym ogniu.

Dodajemy kukurydzę i fasolę, wlewamy sos meksykański.

Wszystko smażymy do momentu aż wszystkie składniki razem się połączą.

Naleśniki uzupełniamy farszem i zawijamy według uznania.

Całe danie możemy posypać startą mozzarellą.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o