Nazwa maggi, popularnej przyprawy w płynie, pochodzi od nazwiska jej twórcy i została stworzona pod koniec XIX wieku. Przyprawa ta w smaku i konsystencji podobna jest do sosu sojowego. Tym, co ją odróżnia od innych przypraw jest intensywny wyciąg z lubczyku. Maggi jest powszechnie wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów, zwłaszcza dodawana jest do rosołu. Zachęcam do zrobienia maggi domowej roboty, bez chemicznych dodatków, która jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań. Smacznego!
Składniki:
100 g suszonego lubczyku
3 czubate łyżki soli
100 g suszonej włoszczyzny
po jednej łyżce: ziela angielskiego, pieprzu kolorowego w ziarnach, nasion kolendry
3 liście laurowe
suszony grzybek
1 duża cebula z łuskami
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalać 0,5 litra zimnej wody, gotować pod lekko uchylonym przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny.
Ostudzić, przecedzić przez gazę.
Przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.
* Maggi świetnie nadaje się do duszenia mięs i aromatyzowania sosów.
Co rozumiesz przez cebula z łuskami? Chodzi i ty by nie odbierać cebuli z łupiny? Poza tym 0.5l wody to na te składniki nic nie starczy..
robie podobnie, a daje nawet mniej wody, ale pokrywki nie uchylam żeby nie odparowało
bez soli??