Nazwa maggi, popularnej przyprawy w płynie, pochodzi od nazwiska jej twórcy i została stworzona pod koniec XIX wieku. Przyprawa ta w smaku i konsystencji podobna jest do sosu sojowego. Tym, co ją odróżnia od innych przypraw jest intensywny wyciąg z lubczyku. Maggi jest powszechnie wykorzystywana jako dodatek aromatyzujący do zup, mięs, sosów, zwłaszcza dodawana jest do rosołu. Zachęcam do zrobienia maggi domowej roboty, bez chemicznych dodatków, która jest świetnym dodatkiem do wszelkich dań. Smacznego!

Składniki:

100 g suszonego lubczyku

3 czubate łyżki soli

100 g suszonej włoszczyzny

po jednej łyżce: ziela angielskiego, pieprzu kolorowego w ziarnach, nasion kolendry

3 liście laurowe

suszony grzybek

1 duża cebula z łuskami

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalać 0,5 litra zimnej wody, gotować pod lekko uchylonym przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny.

Ostudzić, przecedzić przez gazę.

Przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.

* Maggi świetnie nadaje się do duszenia mięs i aromatyzowania sosów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments