Meksykański ryż to pożywne danie z dodatkiem mięsa mielonego i fasoli. Najlepiej przygotować od razu podwójną jego porcję, gdyż świetnie smakuje podgrzany na drugi dzień. Koniecznie należy dodać chipsy tortilla, które doskonale uzupełniają danie. Smacznego!
Składniki:
2 łyżki tłuszczu do smażenia
¼ łyżeczki przyprawy chili
1 posiekana cebula
450 g mielonego mięsa (wieprzowiny, indyka)
1 puszka posiekanych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka fasoli
2 szklanki ryżu
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
zwykłe chipsy tortilla
Przygotowanie:
Rozgrzać tłuszcz w garnku o grubym dnie. Kiedy tłuszcz będzie gorący włożyć cebulę i lekko podsmażyć. Dodać chili, zamieszać i dodać mięso, smażyć dalej, aż przestanie być różowe. Przez cały czas mieszać do rozbicia grudek.
Dodać pomidory, szklankę gorącej wody i koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować.
Zmniejszyć ogień, garnek przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.
Dodać ryż oraz fasolę z puszki i gotować przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby dodawać małymi partiami gorącą wodę (danie powinno mieć konsystencję bardziej wodnistą w porównaniu do tradycyjnego risotto).
Gdy ryż będzie już ugotowany przelać porcje do miseczek, posypać natką pietruszki. Serwować z chipsami.